kostel sv. Václava

Jednolodní, orientovaný kostel s hranolovou západní věží a pětibokým presbyteriem, po jehož sev. straně přiléhá drobná kaple (nyní sakristie) s pětibokým závěrem. Na jižní straně lodi obdélná předsíň. Střecha sedlová, v závěru zvalbená, na věži stanová, krytina pálená - bobrovky. Interiér: Loď je plochostropá, vítězný oblouk je okosen, v zalomení jednoduchá profilace. Prostě vyžlabená žebra křížové a šestipaprskové klenby kněžiště (výška asi 620 cm) vybíhají při vítězném oblouku přímo z koutů, na rozhraní obou polí na hlavicích oblých přípon, v závěru na konzolách, lidskými maskami a zvířecími reliéfy. Sanktuář má horní niku zalomenou s nosíkem pod vrcholem mitrového obloučku je vložen trojlist, jeho ramena jsou posázená kraby, vrcholí kytkou. Po stranách sanktuáře jsou volně osazeny fiály. V podlaze presbyteria větší počet pískovcových náhrobníků, převážně ze 16. stol. Kruchta patrně barokní, nepodklenutá, s plným omítaným patapetem, přístupná mohutným obezděným šnekem schodiště v severním koutě lodi. Do severní kaple se vchází okoseným portálem trojboce završeným. Lomený vítězný oblouk je členěn obloukem a výžlabkem. Prostě vyžlabená žebra závěru vyrůstají na útlých jehlancových konzolách, kruhový svorník (výška asi 4 cm). Profilované sedile je zaklenuto segmentem. V protější stěně nápisový náhrobník z bílého mramoru (1601). Jižní obdélná předsíň zaklenutá valeně s párem styčných trojúhlených výsečí s hřebínky, obsahuje lomený raně renesanční portál. Mohutná věž má lichoběžníkový půdorys. Přízemí věže podklenuto křížově, stejně tak i 1. patro (za kruchtou) - v místnosti dochovány 4 erby Trčků a Berků a částečně i výmalba. Do 1. patra vede z kruchty provoúhlý renesanční portál, v jehož nadpraží vlevo kartuše s nápisem WACSLAW / NEYSTASSY a vpravo s torzem nápisu: BERKA Z C / AM... 1599. Uprostřed znak Berků - dvě zkřížené ostrvě. V portálu kované dveře diagonálně pobité plochými pruty, ve středech polí zdobené kruhovými motivy, z rubu původní zámek.Druhé patro věže rok 1836. E x t e r i é r : Zdivo věže ve spodní části z pískovcových kvádrů, na lodi zmiňován lomový káme (granit). Omítky vápené, exteriér nečleněný. Na vnějšku se uplatňují lomená okna u kněžiště větší, u kaple úzké lomené okénko na jižní straně lodi. Jediný odstoupený opěrný pilíř stojí uprostřed jižní strany kněžiště. Východně od jižní předsíně je vysoký a úzký slepý hrotitý otvor (portál?), bez ostění, neznámého určení.