kostel sv. Petra a Pavla

1) kostel 2) márnice 3) pamětní kříž 4) ohradní zeď s bránou 1) kostel Zděná, omítaná, orientovaná stavba. K obdélné lodi připojeno stejně široké i vysoké kněžiště uzavřené trojboce; západnímu průčelí lodi představena čtyřboká věž; po severní straně lodi pravoúhlá předsíň. Střechy (kromě věže) jsou kryté šindelem. Fasády hladké, bez členění.Loď má sedlovou střechu s valbou na západě; při věži nízké sedlo. Fasádu člení fabionová korunní římsa. V J zdi pravoúhlý pískovcový portál s lištou, ušima a kapkami (zazděný), v podélných stěnách dva páry termálních oken. Presbytář navazuje plynule na loď. Střecha sedlová se strmými valbami nad závěrem, hřeben ve stejné výšce jako na lodi. Římsa přechází plynule z lodi. V SV zdi zazděný obdélný pískovcový portál (na vnitřní straně ostění zůstaly dveře s diagonální výplní); v J, V a S zdi po jednom půlkruhovém okně. Věž je osově představěna západnímu průčelí, nad přízemím obsahuje ještě dvě podlaží. Střecha v podobě drobné cibulové báně na nízkém projmutém jehlancovém náběhu je završena hrotnicí; krytina z pozinkovaného plechu. Sokl na části obložen pískovcovými deskami; fabionová korunní římsa; kordónový pás segmentově zvednutým nad oknem a nikami. V J zdi obdélný pískovcový portál s lištou (dvoukřídlové diagonálně pobíjené dveře); přízemí osvětleno od J obdélným okénkem s olištovaným pískovcovým ostěním. V 1. patře jedno obdélné okno se segmentovým záklenkem v S zdi, doplněno hladkou šambránou a parapetní římsou. V Z a J zdi místo oken shodně řešené slepé niky. Ve 2. patře na každé straně jedno vysoké obdélné okno se segmentovým záklenkem; opět šambrána a parapetní římsa. Předsíň je přízemní, s nízkou valbovou střechou s hrotnicí. V S zdi otevřený průchod s trojlístkovým nadpražím; v Z a V zdi jedno obdélné okénko s dvakrát odsazeným ostěním. Loď má v interiéru podlahu z pískovcových desek; strop vodorovný hladce omítnutý. Fabion ohraničen na obou stranách malovanými pásy. Stěny opatřeny ve spodní části malovaným dekorem. Vítězný oblouk odsazený od podélných zdí, mírně stlačený; archivolta provázena malovaným kvádrovaným pásem. Kruchta podepřena dvěma dřevěnými sloupy; podhled vodorovný dřevěný; schodiště v SZ rohu dřevěné schodnicové; balustrové zábradlí; podlaha na kruchtě prkenná; poprsnice obloukově zvlněná, sestavena ze soustružených baluster. Presbytář má dlažbu z pískovcových desek; klenba nad obdélnou částí valená s výsečemi a nad závěrem část klášterní klenby se stejnými výsečemi. Na ploše klenby malovaná zrcadla; stěny opatřeny geometrickou výmalbou. V závěru nezvyklým způsobem vestavěna sakristie, ve V zdi nika pro vložení sekretáře. V presbytáři je dnes uložen pamětní kříž, který byl dříve venku u předsíně. Přízemí věže má cihlovou podlahu; strop dřevěný trámový, schodiště dřevěné; v Z zdi nika se segmentovým záklenkem. 1. patro věže má prkennou podlahu, strop tvořený trámy, schodiště schodnicové; ve V zdi průchod do půdy lodi. Zvonová stolice ručně tesaná, zavěšeny tři zvony. Předsíň má dlažbu z pískovcových desek; podhled stropu prkenný; do lodi pískovcový portál s lištou, ušima a kapkami. Podkroví lodi a presbytáře tvoří jeden prostor, místy dochovaná na podlaze hliněná omazávka. K vazným trámům chycen přímo podhled stropu. Nad oběma částmi jedna konstrukce krovu – hambalková soustava se stojatými stolicemi pod hambalkem. 2) márnice Přízemní stavba nad čtvercovým půdorysem, vyzděná z lomového omítaného zdiva, ve směru S-J vestavěna do mírného svahu. Márnice je jižní obvodovou zdí zapojena do ohrazení hřbitova okolo kostela sv. Petra a Pavla, nedaleko západním směrem od kostela. Střecha stanová pokrytá dřevěným šindelem, ve vrcholu střechy kovový křížek. Průčelí nečleněná, bez soklu, hladce omítaná, místo korunní římsy pouze viditelné přesahy krokví. Obvodové zdi bez okenních otvorů, z východu vstup. Vstupní otvor obdélný, s překladem tvořeným čtyřmi hranolovými trámy, s horní stranou v úrovni koruny obvodového zdiva. Dveře jednokřídlé, s oválným otvorem s mřížkovou výplní, osazeny v tesařské zárubni za sílou zdiva. 3) pamětní kříž Pamětní kříž stál u severní předsíně - dnes v podvěží. Do kamenného hranolového hladkého podstavce s horní sešikmenou hranou je zasazen tepaný kovový kříž, jehož dřík i krátká ramena jsou zhotovena z plochého pásu. Kryje je plechová stříška tvaru trojlistu, spojená s rameny a doplněná čtyřmi hvězdicovými květy. Spodní část dříku kříže kryjí stylisované palmetové listy. Nad nimi je zavěšena nápisová deska ve tvaru štítu, krytá stříškou. Křížení ramen doplňují listové rozviliny, ve spodní části spojení se stylisovanými květy. Korpus je vystřižen z plechu a malován. Ke dříku je připojen esovitý závěr tvaru stylisovaného listu, do něhož je zavěšena lucerna, zdobená plamenitými listy. 4) ohradní zeď s bránou Ohradní zeď vymezuje přibližně oválný prostor s pravoúhlým protažením na západní straně. Hradba vyzděna převážně z lomového kamene (na východě v horní partii i cihly). Vysoká je kolem 1,5 m. Pultová koruna z cihel nebo betonové mazaniny; zeď pokryta hrubou a hlazenou omítkou. Na severní straně proti předsíni jediná vstupní branka. Je kulisová, nadvýšená nad hradbu, prolomena půlkruhově ukončeným vchodem se segmentovou nikou na vnitřní straně (dřevěná vrata); v patách záklenku omítkový pás přecházející i na čelo; hmota ukončena vodorovnou profilovanou římsou zalomenou i na boky; shora kryta prejzy. Ve zdi, východně od branky, na straně směrem do hřbitova, je zazděný pískovcový kříž, který má při horním konci svislého břevna reliéf latinskkého křížku.