kostel sv. Ondřeje, Petra a Pavla

Orientované novobarokní bazilikální trojlodí s představěnou dvoupatrovou hranolovou věží, užším polygonálně ukončeným presbytářem, sakristií a depozitářem, nad kterými jsou v patře oratoře. Střechy jsou sedlové, pultové a valbové, na věži je oplechovaná dvojitá cibulová báň s otevřenou lucernou, s makovicí a křížkem. Sanktusník s otevřenou lucernou je završen cibulovou bání s korouhvičkou. Věž barokně upravená, v jádru snad renesanční, je pozůstatkem starší stavby, která byla u příležitosti novostavby na poč. 20. století snesena. Fasádu člení sokl, průběžná podokenní římsa a profilovaná průběžná korunní římsa, kterou vynášejí římsovité hlavice pilastrů. Výzdobný aparát pláště stavby byl výrazně zjednodušen při opravě v poslední třetině 20. století. Omítka je tvrdá, pískově žluté barvy, článkoví barvy bílé. Průčelí předsunuté věže je jednoosé. Nároží věže jsou zdůrazněna pilastry s vpadlými podélnými poli. Parter věže, oddělený od patra vysokým kladím, je prolomen obdélným vstupem s půlkruhovým paprsčitě členěným nadsvětlíkem, vyplěným dekorativní barevnou vitráží. Kladí vyplněno příčně obdélnými rámy s datací: 1697, 1954 -1982, 1900. V patře věže na průčelí osazeno jedno segmentově ukončené okno (výplň dělená do tabulek, motiv kříže), nad ním je malé příčně obdélné, do tabulek dělené okno ve společném obdélném štukovém rámu s hodinovým ciferníkem. Těsně nad ním podokenní římsa půlkruhového otvoru chráněného žaluziemi, jímž se otevírá zvonicové patro. Boční fasády tělesa věže jsou komponovány stejně, jen otvory v přízemí a v patře jsou zaslepeny. Krajní osy vstupního průčelí trojlodí jsou osazeny vchody do bočních lodí, shodně řešenými jako hlavní vstup do kostela v přízemí věže. Zeď nad vchody prolamují kruhová okénka. Ke štítové zdi ukončující hlavní loď se nad korunní římsou přimykají křídla s pilastry a čučky obohacujícími jejich jednoduše vykrojený obrys. Boční fasády trojlodí kromě soklu, průběžné podokenní římsy a korunní římsy horizontálně člení také římsové úseky v úrovni nasazení záklenků vysokých půlkruhově uzavřených oken bočních lodí. Vertikálně plášť rytmizují pilastry. Menší, segmentově ukončená, trojdílná okna hlavní lodi nasedají na přímé podokenní římsy. Patrové přístavky sakristie a depozitáře při presbytáři mají shodně řešené fasády: pískovcový sokl, úseky římsy ve výši nasazení záklenků půlkruhových oken přízemí, průběžná podokenní římsa pod půlkruhovými okny oratoří v patře, korunní římsa. Zdi závěru presbytáře jsou prolomeny třemi pravoúhlými vstupy, nad nimi osazena vysoká okna s půlkruhovým nadsvětlíkem (osové okno zazděno). Dveře všech vnějších vstupů jsou původní dřevěné, jednokřídlé nebo dvoukřídlé, rámové, členěné obdélnými výplněmi, zavěšené na vnějších závěsech křížového typu. V oknech jsou dochovány dekorativní vitráže z doby výstavby kostela: geometrizující dekor s vnější bordurou z jednoduchých květů (okna hlavní lodi a 1. a 3. okenní osy bočních lodí), figurální vitráže (střední okna bočních lodí - Oběť Melchisedechova, Mojžíš přijímá Desatero; v presbytáři - sv. Petr, sv. Pavel). Vitrážové výplně také v půlkruhových nadsvětlících vstupů.