kostel sv. Mikuláše

1) kostel 2) ohradní zeď s branou Areál kostela se nachází ve střední části obce v nenápadné rovinaté poloze poblíž hlavní komunikace nedaleko Drnového potoka. Kostel zaujímá jižní část plochy hřbitova. 1) kostel Kostel orientovaný ke světovým stranám, krátká obdélníková loď na východě mimo osu spojená s presbytářem (osa posunuta k severu), závěr vystavěný na půdorysu třech stran pravidelného osmiúhelníka. Po jižním boku lodi obdélná komora (dříve předsíň jižního portálu lodi), v komoře bylo schodiště na kruchtu. Loď je kryta poměrně nízkou sedlovou střechou s bobrovkami; na východní straně ohraničená zděným štítem a na západě valbou. Hřeben sedlové střechy presbytáře je níže než na lodi, krytinou jsou bobrovky, nad kněžištěm polygonální sanktusník s lucernou a cibulovou bání. Sokl je naznačený pásem hrubé omítky, pouze v jižní polovině západní stěny sokl předsazený s hrubou omítkou a šikmo sklopenou horní ploškou. Fasády jsou nečleněné, opatřené štukovou omítkou, východní štít je hladce omítnutý, zalícovaný se stěnou i krytinou. Loď i presbytář, členěný opěráky, osvětluje pět oken s půlkruhovými záklenky. Na jižní straně lodi je v přístavku zachován původní gotický portál, jehož obílené ostění v lomeném oblouku je bohatě profilováno hruškovci, výžlabky a oblouny, pruty dosedají na polygonální patky. V ose západní stěny obdélný vstup s kolmou špaletou a dřevěnými dvoukřídlovými dveřmi s křížovými závěsy a kazetami. V interiéru plochostropá loď, na části severní a východní stěny lodi dochované malby s náboženskými motivy. Kruchtu nahrazuje nevelké dřevěné pódium situované do JZ rohu lodi. Vítězný oblouk hrotitý, neokosený, vyskládaný z obílených kvádrů. Kněžiště je nižší než loď, zaklenuto jedním polem žebrové křížové klenby, meziklenebním žebrem a šesti paprsky nad závěrem. Žebra klínová vyžlabená se zbytky nátěrů s malbami, svorníky kruhové, konzoly poměrně subtilní jehlancové, na klenebních kápích malby v podobě různě provedených rozvilin. Na severní stěně presbytáře obdélný stříškovitě završený sanktuář uzavřený železnými dvířky s diadonálními páskami. Na stěnách presbytáře zbytky maleb s postavami světců a rozvilinami. Komora plochostropá. 2) ohradní zeď s branou Jižní úsek ohradní zdi je vystavěný z lomového kamene a sporadicky žuly, v půdorysu zeď lehce obloukovitě zakřivená. Výška kolem 1,5 m, vnější líc v celé ploše vyspravený betonem a vnitřní líc spárovaný; spádovaná koruna je chráněna betonovou deskou. Ve zbývající části obvodu hřbitova zeď provedena z lomové žuly, výška mírně přesahuje 1,5 m. Líce zdi upraveny spárováním, krycí betonová koruna po délce uskakovaná. V SZ ohybu hradby vstupní brána ohraničená čtyřbokými pilíři provedenými ze stejného materiálu jako vlastní zeď, ploché betonové stříšky položeny výše než koruna zdi, ozdobeny kamennými vázami. Výplní jsou dvoukřídlová vrata složena ze železných tyčí spojených vodorovnými nosnými prvky (asi z doby kol. r. 1900). Při jižním konci východní zdi novodobá plechová vrata.