kostel sv. Martina

Orientovaný, původně izolovaný, dnes chodbou v patře spojený se zámkem. Měkká omítka, kamenné zdivo, sokl, opěrné pilíře, věž, architektonické články, štít a oratoře jsou pískovcové. Trojlodní kostel (původně jednolodní) síňový s věží v západním průčelí a patrovou oratoří při jižní a sakristií při severní straně. Exteriéry: Západní (hlavní) průčelí: 1osé, hrotitý profilovaný portál sedlový (v sedle listy vinné révy), nápis přímo nad sedly: "Na dům Tvůj přísluší Svatost Hospodine, žalm Q 2.5", v ploše archivolty nápis: "Leta páně 1801 - 1808, za vlády jeho veličenstva cís. a král. Františka Josefa I., za patrona Jeho Svatosti knížete Fr. z Wuestergu a Jeho choti Vilemíny rodem kněžny z Kinských". Nad portálem rozetové kružbové okno, nad ním hrotité okénko se záklenkem tvaru jeptišky, po stranách a nad nimi jsou malá kruhová větrací okénka s otvorem tvaru čtyřlistu, trojúhelný štít završený kamenným křížem. V nároží jsou na koso postaveny kamenné opěrné pilíře. Západní průčelí ustupujících bočních lodí mají po jednom troj. okno s kružbami (hrotité), v nároží dva kolmo postavené opěrné pilíře. Jižní průčelí: hlavní loď z boku vchod s hrotitým portálem, v mezipatře jedno a v patrech dvě dvojice sdružených okének se záklenkem tvaru jeptišky. Boční loď má v nároží dva kolmo k sobě postavené opěrné pilíře, je 2osé, mezi okny opěrné pilíře, pod oknem blíž k presbytáři sedlový portál pravoúhlý, po stranách vloženy do zdí dva náhrobníky. Mezi východní stěnou boční lodě a oratoří je výklenek s jedním trojdílným oknem hrotitým s kružbami. Oratoře mají jižní průčelí kamenné s trojúhelným štítem, ve vrchlku s kapustovou hlavicí, ve štítu rozetové okénko, pod ním větší rozetové okno kružbové, v přízemí hrotitý portál, z východu se napojuje šikmo chodba. Východní průčelí: závěr polygonální se dvěma hrotitými okny s kružbou v šikmých stěnách. vsazeny dva náhrobníky, pod střešní římsou jsou slepé panely s kruhovými vpadlinami a čtyřlistou kružbou, nad závěrem zvonice ve vikýři, parapet vikýře tvoří panel s diagonálním křížem, trojúhelným štítem a záklenkem ve tvaru jeptišky. Věž: při sz straně kostela v nároží mezi presbytář a boční loď je vložena hranolová věž. V přízemí hrotitý portál vstupu na točité schodiště v přiložené polygonální věžici s obdélnými okénky (tři nad sebou) nad nimi hrotité okénko s kružbou tvaru jeptišky, završené jehlancovou stříškou. Výš je hrotité dvoudílné okno s kružbou a žaluzií, nad ním jsou hodiny. Věž má na východ v přízemí dvě hrotitá kružbová okna s obloučkovým baldachýnem kamen. Vyneseným z maskovaných konsolek v bocích ostění okna, výš dvoudílné okno hrotité kružbové, nad ním rozetové okno kružbové, výše dvoudílné okno hrotité s kružbami se žaluziemi, nad ním hodiny, na východ a jih mají stěny věže jen hodiny. Výška věže je členěna římsami mezi patry. Pod střechou na kamenných krakorcích je vysoké cimbuří, v nároží s prostými chrliči. V nároží u paty věže stojí dva k sobě kolmé opěrné pilíře. Severní průčelí: vedle věže je nižší část přízemí s bočním vchodem sedlovým portálkem, nad ním hrotité okénko s kamenným křížem. Boční loď je 2osá s troj. okny, viz jižní strana. Na druhé ose pod oknem je sedlový pravoúhlý portál. Pod střechou obíhá nízká profilovaná římsa. Střechy jsou sedlové do kříže, hřeben hlavní lodi na ose kostela, hřeben bočních lodí kolmo, nad bočními křídly střechy zvalbeny. nad oratoří je sedlová střecha, věž završena cihelnou zděnou jehlancovou střechou, ve vrcholu křížová růžice kamenná. Celý kostel je krytý pálenou krytinou.