kostel sv. Jiljí

1/ kostel 2/ ohradní zeď s branou 3/ socha sv. Jana Nepomuckého 1/ KOSTEL Dispozice - Kostel orientovaný ke světovým stranám. Obdélná loď; presbytář na východě trojboce ukončený. Před Z průčelím lodi osová věž ruba čtvercového půdorysu, po výšce rozdělena na 6 podlaží. U V boku presbytáře sakristie. U jižní stěny lodi obdélná předsíň. EXTERIÉRY: Loď - Sedlová střecha krytá eternitovými šablonami s prosklenými plechovými vylezáky. Sokl odlišený pouze barevným nátěrem. Korunní římsa zděná se složitějším štukovým profilem. V jižní stěně 3 okna s hladkou paspartou. Presbytář – Střecha sedlové krytá eternitem s plechovým proskleným vylezákem; na vých. konci hřebene křížek. Koruna stejně vysoko jako na lodi. Fasády nečleněné a hrubě omítnuté. V záp. části jižní stěny větrací otvor z hrobky. Další větrák v severní zdi. Věž - Osmihranná jehlancová střecha krytá měděným plechem, na hrotnici makovice a kříž. Sokl odlišený jen barevností omítky. Zděná korunní římsa výrazně vyložená a ve štuku profilovaná. Sakristie - Sedlová střecha s valbou na východě; eternitové šablony. Sokl vyznačený pásem hrubé omítky. Korunní římsa zděná s jednodušším maltovým profilem. Na jihu obdélný portál. Ve vých. stěně naležato oválné okno. Uprostřed sev. zdi žulový žlab od výlevky. Předsíň - Sedlová střecha krytá měděným plechem s plechovým poklopem. Sokl odlišený nátěrem. Římsa zděná se štukovým profilem. Omítky hrubé; štít zděný a hrubě omítnutý. Okna nejsou. Márnice - Pultová střecha krytá měděným plechem. Sokl odlišený nátěrem. Štít je hrubě omítnutý. Na západě obdélný, hrubě omítnutý vchod s dřevěnými dveřmi. INTERIÉRY : Loď - Podlaha ze žulových desek a teracových dlaždic; ve střední části 1 náhrobek. Dřevěný trámový strop má omítnutý podhled; na něm malovaný rám. V patkách lomené archivolty s otupenými hranami, na spodní ploše malované kruhové terče s andílčími hlavičkami a iniciálami IHS. Nika portálu sklenutá segmentem; po vých. straně osazena žulová kropenka s reliéfem mušle. Presbytář – Podlaha s žulovými deskami, při vítězném oblouku deska kryjící vstup do hrobky. Do sakristie pravoúhlý vchod. Oltářní menza zděná s šikmo podseknutou římsou na horním okraji. Věž -V přízemí keramická a teracová dlažba, v ostatních podlažích prkna. Schodiště točité; stupně prkenné s podstupnicemi. Na stěnách štuková obílená omítka. Do krovu možno vylézt po zvonové stolici. Zdivo z lomového kamene. Na stoliciy v 5. patře 2 zvony bez datace. Sakristie - Betonová podlaha s imitací dlažby. Podhled stropu vodorovný omítnutý. V čele špalety severního okna vložena široká žulová výlevka s vějířovitým motivem. Předsíň - Betonová podlaha s imitací dlažby. Dřevěný trámový strop s omítnutým podhledem. V Z a V stěně široký výklenek ve tvaru mělké konchy s předsazenou parapetní deskou. Márnice - Podlaha z betonové mazanin; podhled stropu vodorovný omítnutý; nevýrazný fabion. Zdivo hladce omítnuté. Vstup ani okno nemají špaletu. Podkroví - hambalkový krov se stojatými stolicemi, 4 plné vazby a v polích 3 vazby mezilehlé. Na koruně stěn jedna volná pozednice; dřevo tesané; ve spojích kolíky. Většina jižních krokví je zhruba uprostřed délky nastavena. Presbytář má klenbu vyzděnu z lomového kamene. Konstrukce krovu stejná jako v lodi. 2/ OHRADNÍ ZEĎ Zeď má více či méně opěrnou funkci z vnější strany; vnější výška je cca 1,5 – 2 m; zevnitř zeď vysoká jen kolem 0,5 m (nejvíce v SZ rohu, cca 1,2 m). Líc zdi místy šikmý; oba líce zdi pokrývá hrubá omítka. Na pultové koruně položeny ploché kameny; v místech s porušenou omítkou vidět lomový kámen a žulu; místy na koruně zdi ještě drátěný plot. V SV ohybu zeď novodobě přezděna betonovými tvarovkami; na koruně betonová mazanina. V záp. části jižní zdi brána; vymezená čtyřbokými pilíři, které jsou kryté nízkými stanovými stříškami ze žuly. 3/ SOCHA SV. JANA NAPOMUCKÉHO Z hrubozrnného, původně polychromovaného pískovce, vysoká cca 140 cm. Nesena je vysokým, římsami odstupňovaným a zrcadly zdobeným postamentem se široce se rozestupující dolní částí. Socha má výrazný kontrapost s mírně rotující tělesnou osou. Světec je oblečen v duchu tradiční ikonografie do kleriky, rochety a krátké šuby; hlavu kryje biret. Kříž je uložen šikmo přes prsa; jeho spuštěná pata je podpírána lehce pokrčenou levou rukou; pravá ruka jej v místech pod křížením tiskne k tělu. Hlava s bohatým vlasem je vzpřímena, poněkud pootočena s pohledem upřeným vzhůru. Plný, mimicky chudý obličej je lemován plnovousem. Sochařsky je plastika charakterizována klidovým, statickým pojetím, které je patrné zejména v systému nevzrušeně uspořádané draperie.