kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie na hoře Karmel

Někdejší farní a poutní kostel je situován o samotě na samém temeni žulového zalesněného vrchu Maková hora v sousedství bývalé fary, asi 1 km jihovýchodně od obce Smolotely. Kostel stojí na uměle vyvýšené a vyrovnané terase oválného půdorysu, zvýšené proti okolnímu travnatému terénu o 3 - 5 m. Tarasní zeď, zpevňující toto vyvýšení, je vyzděna z lomového na suchu kladeného neomítaného kamene. Vyvýšená terasa je spojena s okolním terénem dvěma přímočarými schodišti, vedenými v prodloužení podélné osy kostela. Východní schodiště je vzhledem k profilu terénu výrazně delší, neboť svažující se temeno kopce zde spadá značně strmě k V. Stavba kostela je převážně kamenná, nové vápenné omítky z r. 2002 jsou v základní ploše tónovány světleokrově, plastické články jsou smetanově bílé. Vrcholně barokní stavba podélné centralizující dispozice s ústředním prostorem válcové lodi na půdorysu příčně situované elipsy, zaklenuté kupolovou klenbou na pendantivech. K lodi se ve směru podélné osy pojí na vých. straně čtvercový presbytář s dvěma bočními symetricky umístěnými obdélnými sakristiemi a oratořemi v patře. Na záp. straně se připojuje čtvercová vstupní předsíň s hudební kruchtou v patře s dvěma odsazenými postranními, na koso postavenými na diagonálu hlavního prostoru orientovanými poměrně nízkými hranolovými věžemi.