kostel sv. Jana Křtitele

Poutní centrální kostel sv. Jana Křtitele je situován na návrší JV směrem nad městečkem Radomyšl. Kostel je orientovaný. Z městečka vede lipová alej ke kostelu křížová cesta tvořená kamennými kapličkami z roku 1762 s uzavíratelnými obrazy jednotlivých zastavení. Kostel je spojený s městečkem stoupající alejí s křížovou cestou. Poutní kostel tvoří významnou dominantu v krajiném prostředí a cenný architektonický a urbanistický prvek v krajině. Poutní kostel je obklopen používaným hřbitovem, který je ohraničen ohradní zdí s hlavní branou na jeho jižní straně, v blízkosti kostela. Na hřbitově jsou chráněny hroby - rodiny Krejčovi a rodiny Lifkovi. Nové vstupy na hřbitov a oplocení pletivem na SZ straně hřbitova jsou bez památkové ochrany.