kostel sv. Jana Křtitele

Kostel stojí v extravilánu asi 1,2 km SZ od historického jádra městečka v nejvyšší sev. části recentního hřbitova. Stavba je zbudována z režného lomového kamene, převážně opuky a pískovce, jen s malým podílem cihel. Kostel, dříve omítaný (viz A. Cechner, 1913, s.31), byl zbaven omítek teprve v nové době, vápenná béžově tónovaná omítka je dnes pouze na korunní římse. Nevelký přesně orientovaný jednolodní bezvěžový kostel se skládá z obdélné lodě a odsazeného stejně vysokého pravoúhlého presbytáře. Interiér lodi je plochostropý, původní strop, zcela zničený v důsledku dlouhodobého zatékání, musel však být při nedávné opravě snesen a nahrazen novou konstrukcí z ocelových traverz a hurdisek, zalitých shora cementovou maltou. Velkou část lodi vyplňuje dřevěná trojramenná hudební a zpěvácká tribuna, jejíž záp. rameno je dvouetážové. Tribunu nesou dřevěné kuželkovitě vyřezávané hranolové sloupky, prolamované zábradlí tvoří ploché balustrově tvarované desky, spojené trámovým madlem. Na tribunu vystupuje dřevěné dvouramenné žebříkové schodiště v JZ koutě lodi. (Pokračování popisu na DL.) Půlkruhový trumfální oblouk vystupuje z římsových náběhů. Presbytář je zaklenut plně valenou klenbou s dvěma dvojicemi styčných trojbokých výsečí s hřebínky na hranách, nesenou třemi páry vtažených hranolových pilířů s římsovými hlavicemi. Obdélná segmentově sklenutá okna na sev. straně presbytáře i lodi byla zazděna. Vaznicový krov se šikmými vzpěrami je zcela nový z doby opravy v 90. letech. Exteriér je zcela prostý, členěn na lodi i presbyteriu průběžnou korunní římsou, profilovanou několika pravoúhlými ústupky. Obdélná okna v lodi i obdobná okna se segmentovými záklenky v kněžišti mají pískovcová hladce otesaná ostění s lištou a uchy v rozích. Jediný již. vchod do lodi je opažen kamenným mírně zalomeným ostěním se zkosenou vnitřní hranou. Ostění je natřeno novým světlehnědým vápenným pačokem. Sedlová střecha lodi i valbová střecha presbytáře jsou kryty novými bobrovkami. Ze střechy vystupuje v místě triumfálního oblouku šestiboká oplechovaná sanktusní vížka s lucernou, krytá jehlancovou stříškou s dvouramenným křížem ve vrcholu. (Podrobnější popis kostela obsahuje dokumentace G.A. z r. 1986.)