kostel sv. Jana a Pavla

Kostel sv. Jana a Pavla ležící na návrší nad Dobrší je původně románský kostel postavený kolem roku 1230, který až druhotně nabyl charakteru zvonice. Kostel stojí na zalesněném návrší východně od farního kostela Zvěstování P. Marie. Světci Jan a Pavel, jimž je tento chrám zasvěcen, bývali už ve středověku uctíváni jako ochránci lidských příbytků před bleskem. Jednolodní románský kostel s odsazenou hranolovou věží na západě, s úženou polokruhovou apsidou na východní straně a s pseudogotickým patrem. Kostel je jednolodní stavbou s hranolovou věží na západní straně a s polokruhovou apsidou na východní straně a s pseudogotickým patrem. Kostel je zastřešen valbovou střechou, hranolová věž stanovou střechou a apsida nízkou stříškou. Střechy jsou kryty prejzovou krytinou. Fasády kostela jsou pojednány architektonicky shodně, jsou hladké s armováním v nárožích a jsou horizontálně členěny předsazenou patrovou a korunní římsou. Patrová římsa je kryta prejzy. V jižní fasádě je osazen románský portál, podobný svým tvaroslovím západnímu portálu farního kostela. Portál je obílen. V portálu jsou osazeny svlakové dveře s rámovou výplní na líci. Dveře mají jednoduchý zámek s odkrytou mechanikou na pravoúhlém plechu s dvoulaločným koncem. Jižní fasáda je v přízemí prolomena nad vstupem kruhovým otvorem a dvěma polokruhovými úzkými okenními otvory. Fasády nad patrovou římsou jsou prolomeny hrotitými okenními otvory. Otvory jsou vyplněny dřevěnými žaluziovými okny. Apsida je členěna mírně předstupujícím soklem, korunní fabiónovou římsou a okenními otvory – obdélným a dvěma románskými polokruhovými úzkými otvory. Hranolová věž má hladké fasády, bez říms a štukových prvků. V patře věže jsou sdružená okénka a nad nimi otvor pro ciferník hodin. Sdružená okna východní stěny jsou překryty střechou kostela. Pod sdruženými okénky jsou okenní otvory – na jihu polokruhový, na západě hrotitý.