kostel sv. Jakuba Většího s ohrazením

Areál kostela sv. Jakuba Většího se nachází zhruba nad střední části obce, na pláni nad údolím koryta říčky Bělé, poblíž silnice vedoucí od Hraštic a klesající, jižně od areálu, do Skuhrova. Hranice areálu jsou určeny průběhem ohradní zdi, vymezující současně pozemek hřbitova rozloženého kolem kostela. Součástí areálu jsou farní kostel, stavba bývalé márnice a ohradní zeď se vstupními branami. Márnice se nachází jihozápadně od presbytáře orientované stavby kostela. Hlavní přístup do areálu je veden skrze trojici bran před hlavním průčelím kostela. Boční branka je v severním úseku ohradní zdi, komponována je na hlavní průčelí farní budovy. Severně od areálu kostela, v jeho bezprostřední blízkosti, stojí památkově nechráněný objekt bývalé fary. Nedaleko, jižně od areálu, stával objekt památkově chráněného hostince čp. 3 (rč. 2428), který byl však v 80. letech 20. století zbořen.