kostel sv. Jakuba Většího

Areál kostela sv. Jakuba Většího je situován na vyvýšeném místě na jižním okraji obce. Jeho hlavní součástí je jednolodní orientovaný kostel s lodí na obdélném půdorysu, s delší osou orientovanou ve směru východ-západ. Na východní stranu lodi navazuje obdélný presbytář s půlkruhovým závěrem. K severní straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie s obdélným zádveřím po východní straně, do osy západního průčelí lodi byla přiložena hranolová třípatrová věž. Objekt je vyzděn ze smíšeného cihlo-kamenného (čedičového) zdiva, které je v nárožích armované hruběji přisekanými opukovými kvádry. Loď je kryta sedlovou střechou s hřebenem orientovaným ve směru východ-západ a s valbou na východě, kde se napojuje sedlová střecha presbytáře zakončená nad jeho závěrem půljehlancem. Střecha nad sakristií je pultová se zvalbením na východě, zádveří sakristie má pultovou střechu. Západní věž má střechu přilbovou, krytou plechem. Krytinu střechy lodi, presbytáře a sakristie tvoří pálená bobrovka. Při západní části ohradní zdi se nachází márnice obdélného půdorysu. Postavena je ze smíšeného zdiva (původně omítaného), které se dochovalo po korunní římsu. Vstup na severní straně je obdélného tvaru, bez výplně. Střecha a krov dnes chybí. U jižního a východního průčelí kostela se rozkládá hřbitov, jeho půdorys je přibližně tvaru písmene L. Hřbitov obklopuje ohradní zeď a společně se severní stranou kostela vymezuje prostor zhruba na půdorysu nepravidelného lichoběžníku. Vystavěna je ze smíšeného zdiva (původně omítaného) pod pultovou stříškou se spádem směrem ke kostelu. Na severní a západní straně je prolomena dvěma branami tvořenými dvojicí cihelných pilířů s jehlancovými stříškami. Terén kolem kostela vyrovnává na severní a západní straně opěrná zeď. Je vyzděna z režného čedičového kamene, jehož korunu kryje jedna řada příčně kladených cihel. V severovýchodním nároží a přibližně naproti severní bráně je opěrná zeď prostoupena schodišti s pěti kamennými stupni. Opěrná zeď pokračuje i za severozápadní nároží lodi až před západní průčelí kostela, kde se plynule vytrácí v terénu.