kostel sv. Filipa a Jakuba

Orientovaný jednolodní kostel s obdélným presbytářem, na severní straně presbytáře se nachází sakristie s márnicí v dolním podlaží. Kostel je postaven ve svahu osou kolmo na vrstevnice, terén pod presbytářem je ca o 4 m níže než u západní věže. V ose západního průčelí hranolová věž, zastřešená projmutou osmibokou helmicí, krytou plechem a zakončenou zlacenou makovicí s tříramenným křížem. Kostel je zastřešen sedlovou střechou krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Střecha presbytáře je nižší, nad závěrem je valba, na konci hřebene se zvedá šestiboký sanktusník s lucernou a přílbovou stříškou, ukončenou makovicí a křížkem. Sanktusník je oplechovaný. Střecha sakristie je valbová krytá dvojitě kladenými bobrovkami. Fasády kostela jsou členěné lizénovými rámy, v úrovni suterénu pásová rustika, pod střechou obíhá celý kostel kromě věže profilovaná římsa. Architektonické prvky jsou zvýrazněny sytější barevností. Loď i presbytář mají lehce zaoblené rohy, rohy sakristie jsou dokonce vyžlabené. Obdélná okna lodi i presbytáře jsou ukončena odsazeným půlkruhem, mají stupňovitou štukovou šambránu se zvýrazněným hlavním klenákem a s vykrajovaným podokenním polem. Vstup do kostela je pod středním oknem v jižním průčelí lodi. Průčelí věže byla pojata shodným sjednocujícím stylem, dole pásová rustika, další patra členěna římsami a lizénovými rámy, okenní otvory ve štukových šambránách se zvýrazněným hlavním klenákem. Západní průčelí lodi má vedle věže nad korunní římsou úseky štítu s vykrojenými rameny, ukončenými nahoře kuželkou. Severní fasáda sakristie má v suterénu pásovou rustiku, v ose obdélný vstup a po stranách okna, v patře lizénové rámy a dvě okna.