kostel sv. Cyrila a Metoděje

Jednolodní orientovaná stavba s poligonálním závěrem a věží v průčelí. Západní stranu člení v přízemí centrálně umístěny vchod, po stranách je flankován jednou osou malých, lomeně klenutých oken. Druhé patro je prolomeno trojicí velkých hrotitých oken. Zdobena jsou bohatou kružbou, lomenou archivoltou a kytkou ve vrcholu. Okna jsou od sebe vertikálně oddělena opěrným pilířem, který nad korunovou římsou přechází do rohové armatury věže. Jižní boční fasáda je člěněna čtyřmi opěrnými pilíři (z nichž jeden je umístěn přímo na jihozápadní nároží). Mezi pilíře byla vložena velká hrotitě zakončená okna, s archivoltou. Okno nejzápadnější je slepé, ostatní jsou opatřena kružbami. Vprostřed stěny je umístěn vchod se sedlovým portálkem. Závěr kostela je polygonální, fasáfa je prolomena pěti hrotitě zakončenými okny, s kružbou a archvoltou. V místě přechodu mezi lodí a presbytářem byly přidruženy přízemní sakristie, z jižní i severní strany po jedné. Jejich půdorys je polygonální. Stejně jako u presbytáře, i fasády sakristií člení opěrné pilíře. Sakristie jsou prosvětlovány dvojicí menších lomeně zakončených oken, s kružbou ve tvaru jeptišky. Do středu fasády presbytáře byl vsazen sedlový portálek. Severní boční strana má stejnou podobu jako jižní - mezi čtyři opěrné pilíře (jeden z nich je nárožní - severozápadní nároží) byly umístěny čtyří velká hrotitá okna, okno nejzápadnější je slepé, ostatní mají bohatou kružbu. Vstup se sedlovým portálkem byl umístěn zhruba do středu strany. Hlavní vstup do kostela byl umístěn na západní straně. Vymezen je dvojicí opěrných pilířů, mezi něž byla vložena pultová stříška, chránící tak bezprostřední vchodovou část. Vstup byl opatřen sedlovým portálem, tympanon vyplněn kruhy s kružbami, nad ním v supraportě reliéfní vyobrazení dvou andělů, držících nápisovou pásku Pokoj vám! Čtvercová věž je na čelní (západní) straně členěna dvojicí úzkých hrotitých oken, nad nimi vsazen kruhový medailon se zvěrokruhem. Zvonicové patro vyplňují dvě lomeně zaklenutá okna s archivoltou, tento motiv se opakuje i na všech ostatních stranách věže. Završena je cimbuřím a věžičkami. Střecha je polygonální, ve vrcholu opatřená kytkou. Po obvodu celé kostelní stavby obíhá přízemní sokl, kordonová římsa, obloučkový vlys a korunní římsa. Střecha je sedlová, v závěru zvalbená. Ve vrcholu loď i presbytář opatřeny kytkou. U sakristií třecha koutová. Interiér: Jednolodí s polygonálním závěrem. Loď je zaklenuta třemi poli hvězdicové žebrové klenby, žebra vybíhají z listových konzol. Stěny jsou členěny v prostřed vstupem (na pravé i levé straně), pod okna jsou umístěny rámy s nástěnnými malbami (výjevy ze života Cyrila a Metoděje). Okna jsou zakončena kružbami, vyplněna vitrajemi. Vítězný oblouk je lomeně zaklenutý. Presbyterium má klenbu pětidílnou žebrovou, žebra se sbíhají v kruhovém svorníku. Po stranách jsou vstupy do sakristií, se sedlovým portálkem. Okna jsou opatřena kružbami i vitajemi. Na západní straně kostela kruchta. Její přízemní část je do lodi otevřena třemi tudorskými oblouky, vstup do patra točitým schodištěm (které dále pokračuje na věž). Kruchta zaklenuta křížovou žebrovou klenbou, do lodi se otvírá třemi lomenými oblouky, se zábradlím s lípanou kružbou. Podvěží je zaklenuto jedním polem křížové žebrové klenby. Po celém obvodu kostela obíhá přízemní panel. Kromě již zmíněných poddokenních maleb, je interiér zdoben dekorativní nástěnnou malbou a také množstvím soch usezaných pod baldachýny. Materiál: kámen, cihla, omítka. Krytina: plech. Stěny lodi kostela jsou členěny,Závěr má klenbu pětidílnou žebrovou, žebra se sbíhají do kruhového svorníku. Podvěží je zaklenuto křížovou žebrovou klenbou.