kostel sv. Bartoloměje, hřbitovní

Drobná jednolodní stavba kostela stojí na hřbitově obehnaném cihlovou hřbitovní zdí s připojenou márnicí, vyzděnou také z pálených cihel. Kostel v roce 1936 vyhořel, takže jeho interiér, krov i přístavba vpravo od vstupu do kostela jsou z této doby. Ke kostelu je přistavěn byt se dvěma místnostmi a vlastním vstupem a krytým zápražím s dřevěnými sloupy a laťovou výplní zábradlí. Ke kostelu se vstupuje po několika schodech mezi dvěma bíle omítnutými pilíři, vybavenými mříží. Ocitneme se naproti štítové zdi kostela, ve které je kromě úzkého obdélného okénka do podstřeší a kulatého okénka do krovu na přilehlé pultové střeše, také vstup opatřený pískovcovým portálkem s jednoduchou profilací a polokruhovým záklenkem. Z obou stran portálu jsou zazděny asi ve výšce 1 m kamenné hranolové sokly pro sochy. Sochy zde nejsou - sv. Augustin byl ukraden a sv. Monika deponována na farním úřadě. Obě sochy jsou dílem počátku 18. století. (Monika 1715), dobré umělecké úrovně z opatovického pískovce.