kostel sv. Barbory a sv. Archanděla Michaela

Kostel svatého Michaela archanděla a sv. Barbory je vystavěn v centru obce při silnici vedoucí z Palkovic. Stojí v přední části hřbitova, k němuž se obrací čelem. Kostel je orientovaná podélná jednolodní stavba s hranolovou věží vystupující z osy západního průčelí nízkým rizalitem. Trojboce ukončený presbytář je odsazený a na evangelijní straně opatřený čtyřbokou sakristií. Při závěru je osazen kamenný krucifix, kulturní památka rejstříkové číslo ÚSKP 22593/8-677. Střecha kostela je sedlová, nad závěrem zvalbená, vynášející polygonální sanktusník. Na věži je jehlancová střecha s vikýři, na sakristii valbová. Jako krytina se uplatňuje plech. Hladké fasády béžové barvy zdobí profilovaná korunní římsa, ploché šambrány oken a vyložený sokl v barvě žluté. Na ose průčelí je situován hlavní vstup, uvozený půlkruhově ukončeným kamenným portálem s vrcholovým klenákem a rytým letopočtem 1851. Vstup uzavírají dvoukřídlé dveře v dřevěné zárubni, zdobené zalamovaným pletencem. Horní část křídel je prosklená, opatřená mříží se závitnicemi. Nad vstupem je kamenný alianční znak olomouckého biskupa a majitele hukvaldského panství - kardinála Wolfganga Hanibala hraběte Schrattenbacha s letopočtem 1732 (pozn. znak téhož se nachází na průčelí kostela v Rychalticích, nese letopočet 1729). Nad znakem prolamuje průčelí okno se segmentovým záklenkem a po stranách půlkruhově ukončené niky se sochami světců - napravo se sochou sv. Petra a nalevo se sochou sv. Pavla. Průčelí završuje profilovaná korunní římsa, nad níž se zvedají štítová křídla, přimykající se k tělu věže. Věž prolamují ve zvonici okna s půlkruhovými záklenky, rámovaná obloukově vzepjatou nadokenní římsou na konzolách a přímou podokenní římsou. Nad okny kruhové ciferníky hodin a profilovaná korunní římsa. Boční fasády kostela jsou v krajní ose prolomeny menšími obdélnými okny - jedním na epištolní a dvěma na evangelijní straně. Loď je prolomena trojicí oken se segmentovými záklenky, které pokračují jednou osou i na boční zdi presbytáře. Okna jsou opatřena moderními vitrážemi. Ve středních osách bočních stěn lodi jsou zároveň prolomeny shodné vstupy. V pravoúhlých kamenných portálech jsou v dřevěné zárubni dvoukřídlé dveře, zdobené zalamovaným pletencem. Sakristie je přístupná na západní straně shodným kamenným portálem a dvoukřídlými dveřmi. Prosvětlena je na severní a východní straně obdélnými okny. Dvojitá dvoukřídlá okna dělí příčle do šesti tabulí. Mezi okna je vložena mříž.