kostel sv. Alžběty

Farní kostel sv. Alžběty situovaný na mírném návrší v obci Blažejov je orientovaný. Mohutná blokovitě působící pseudorománská stavba s připojenou částečně původní gotickou věží. Jednolodní kostel obdélného půdorysu s mělkým odsazeným pravoúhle uzavřeným presbytářem a hranolovou věží s jehlancovou střechou připojenou k jihozápadnímu nároží lodi, k jižní straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie. Do hmoty lodě vloženy dvě mělké postranní kaple přesahující hmotu bočních stěn lodi. Vnější fasády lodi jednoduše členěny lisenami se zubořezem a jednoduchou římsou obíhající ve střední části stavby. Západní průčelí s hlavním vstupem a připojenou otevřenou předsíňkou s pultovou střechou, předsíňka nesena dvěma žulovými sloupy s masivními hlavicemi s bobulemi. Vstupní dveře dvoukřídlé s pseudorománským dekorem, dveře jsou původní stejně jako další vstupní dveře do sakristie a do lodi. Průčelí členěno v horní části čtyřmi slepými okny polokruhově uzavřenými. Uprostřed kruhové okno, po stranách dvě okna polokruhově uzavřená, se špaletami. Průčelí završeno železným ozdobným jetelovým křížem. Fasáda východní strany presbytáře členěna podobně jako západní průčelí. V horní části situována tři polokruhově uzavřená slepá okna, pod nimi uprostřed dvě sdružená okna polokruhově uzavřená se špaletami. Střecha sedlová, nad bočními kaplemi valbová, kryta pálenou krytinou. Věž ve spodní části původní gotická, částečně upravená současně s pseudorománskou přestavbou kostela. Věž hranolová s jehlancovou střechou krytou plechem. Věž osvětlována kruhovými a polokruhově uzavřenými okénky. V přízemí věže dochován gotický lomený odstupňovaný portál. Gotický lomený portál s profilací s polokruhovými výžlabky a oblouny, sbíhajícími se do trojúhelných soklíků. Na levé straně kolčí štítek s pětilistou růží, vpravo maska muže rustikální formy.