kostel Stětí sv. Jana Křtitele

Areál kostela je situován při západním okraji obce Čestice, v blízkosti fary čp. 9, která je rovněž nemovitou kulturní památkou. Areál kostela tvoří významný urbanistický a architektonický prvek v historickém intravilánu obce. Areál kostela je tvořen vlastní budovou kostela Stětí sv. Jana Křtitele, která je obklopena starým, dnes již nepoužívaným hřbitovem. Na severu se ke starému hřbitovu připojuje nová pravoúhlá část hřbitova. Hřbitov je ohraničen ohradní zdí. K památkově chráněnému areálu náleží kříž před kostelem na parc.č. 1366/1 a kamenné přístupové schodiště na parc.č. 1366/1. Na hřbitově se nacházejí dva nechráněné objekty - kaple a kostnice na st. parc.č. 118. V JZ části ohradní zdi se nachází výklenková kaple, na kterou se rovněž nevztahuje památková ochrana.