kostel Povýšení sv. Kříže se hřbitovem

Orientovaná jednolodní architektura je vystavěna na obdélném půdorysu se zúženým obdélným presbytářem, axiálně propojeným s přízemní čtyřbokou sakristií. V ose západního průčelí je připojena hranolová věž, ke které vede mohutné schodiště. Tříosému západnímu průčelí s předstoupenou věží dominuje v přízemí hlavní portál z pískovce. Ostění tvoří pravoúhlá edikula nahoře s ušima a kapkami, jejíž středová část překladu je směrem nahoru mírně zvýšená. Vnitřní kouty vyplňují volutové konzoly. Střední edikulu rámují ustoupené pilastry s patkami a římsovými hlavicemi. Kladí završuje přímá předsazená profilovaná římsa, na které stojí piniové šišky a ve středu bohatě reliéfně vytvořená kartuše. Ústřední nápisovou vypouklou plochu vyplňuje majuskulní nápis: „PER SIGNVM / CRVCIS / DE INIMICIS / NOSTRIS / LIBERANOS / DEVS / NOSTER.“ V dolní části rámu se uplatňuje rolwerkový dekor, dále akantový a florální dekor uspořádaný do páru festonů, vycházejících z horních volut, nad nimiž je ve vrcholu umístěna andílčí hlavička. Nad portálem je proražen okenní otvor s půlkruhovým záklenkem, vyplněný stejně jako obdélný otvor v přízemí věže dvoukřídlými dřevěnými okenicemi, jejichž prkna jsou uspořádána do sbíhajících se diagonál. Vertikálně boční osy západního průčelí vyplňují slepé rámy. V přízemí obdélné, nad ním niky s pískovcovými sochami andělů v alegorickém zobrazení a nejvýše rám s půlkruhovým završením. Římsa trojúhelného štítu lodi je stejně jako korunní římsa profilována v několika stupních. Všechny zdi hranolové věže jsou pod korunní římsou, krytou břidlicovou pultovou stříškou, rytmizovány otvory s půlkruhovými záklenky, v nichž jsou umístěny kruhové ciferníky věžních hodin. Věž završuje zděná pravoúhlá atika, v jejíchž nárožích stojí kamenné koule. Jižní průčelí v úrovni lodi a presbytáře rytmizuje 5 okenních otvorů s půlkruhovými záklenky. Šambrány všech oken jsou lištové s horizontálním pásem u paty záklenku. Ve středové ose přízemí jsou dveřní otvory s pravoúhlými pískovcovými portály s ušima a kapkami. Prkna jejich dřevěných výplní jsou uspořádány v diagonálách do písmene X, spojeny nýty a opatřeny středovým úchytem s kovovým liliovo-akantovým štítkem. Východní průčelí, na něž je napojena přízemní sakristie, je hladké s lizénami v dolní části, trojúhelníkový štít s nepatrně lomenými bočními okraji. Půdorysně čtvercová sakristie (středověké presbyterium) je v jižním průčelí členěna pravoúhlým dveřním otvorem s pískovcovým ostěním, v jehož horní svislé části jsou vyhloubeny dva otvory s kamenickou značkou v pravém z nich, a vpravo od něj půlkruhovým oknem, krytým mříží, které se nachází i v severním průčelí. Ve středové ose východního průčelí je zachován dnes zaslepený raně gotický okenní otvor s oboustranně rozevřenou špaletou a pískovcovou kružbou. Severní a jižní korunní římsa je vypracována v rámci barevně odlišené horizontální lišty. Sedlová střecha sakristie, krytá břidlicí je v pultech mírně stanově prohnuta. Fasáda kostela je členěna pravoúhlými lizénovými rámy s vpadlými výplněmi, na západním štítu jsou trojúhelníkové. Střecha nad lodí a presbytářem je sedlová se sanktusníkem, zachovávající jednu rovinu hřebene, krytá břidlicí. Střecha věže je plochá.