kostel Povýšení sv. Kříže

Orientované jednolodí s vestavěnou západní věží a polygonálním chórem, k němuž přiléhá na severu sakristie. Střechy valbové, na věži helma jehlancového tvaru konkávně zkoseného. Budova z lomového zdiva, hladce omítaná, členěná lisénami, boční stěny s rizalitovými výstupky. Presbyterium trojboce uzavřené, Ze severní a jižní strany osvětluje vždy jedno polokruhem zaklenuté okno dělené poutcem na dvě nestejně vysoké části. Spodní díl je dále rozdělen na tři okenice, z nichž každá je dělená na kříž. Horní díl okna má čtyři nestejně velké tabulky. Okenní špaleta je rozšířená, parapet je sešikmený. Sakristie přiléhá ze severní strany k presbyteriu. Má zhruba obdélný půdorys.Ze severní strany interiér osvětluje okno s rozšířenou okenní špaletou. Okno obdélné, stojaté, dvoukřídlé, s poutcem. Z vnější strany okenní otvor zabezpečuje druhotně vsazená mříž. Loď má obdélný půdorys . Střešní krytina je tašková, keramická (bobrovka). Půdu odvětrává několik vikýřů typu volského oka (vždy v jedné ose na presbyteriu a na lodi a to jak na severní, tak i jižní straně). Střecha nad lodí je valbová, úžlabí jsou plechovaná. Střecha sakristie je sedlová, na severu s valbou. Krytina je shodného typu s krytinou nad lodí. Věž vyrůstající ze západního průčelí lodi má spodní (vyšší) část střechy opatřenou taškovou krytinou (typ bobrovka), horní část mansardy je plechovaná. Ve vrcholu střechy je makovice, která nese trojramenný kříž. Fasády. Loď je v západním průčelí opatřena mělkým rizalitem, ve kterém je hlavní vstup a okno osvětlující kruchtu. Rizalit je vymezen dvojicí širokých pilastrů. Vstup do lodi je lemován šambránou s lištou, kolem okna je šambrána, na kterou shora navazuje klenák. Mezi dveřmi a oknem je v ploše fasády římsa. Severní strana lodi je členěná shodně se stranou jižní s tím rozdílem, že pod oknem ve střední ose je vstup do lodi, z vnitřní strany znepřístupněný druhotně zřízeným oltářem. Dveře jsou dvoukřídlé, kazetové, s poutcem, nad kterým jsou zřejmě také otevíratelná dveřní křídla o výšce jedné kazety. Dveře i kování mají klasicistní charakter. Ostění vstupu je kamenné, bez profilace a výzdoby. Při vstupu jsou z vnější strany dva schody. Věž je na všech nárožích členěna pilastry. Shodně s řešením obvodového pláště lodi jsou zde nad okny vytažené římsy - kordonová a korunní. Kolem žaluziových oken jsou mírně ponořené ploché šambrány, nad okny jsou klenáky .V ploše fasády tamtéž je na straně západní umístěna kovová deska s vročením MDCCCXXXIV.