kostel Povýšení sv. Kříže

Zděná, patrně orientovaná, omítaná stavba. Sestává z obdélné lodi, užšího presbytáře s trojbokým závěrem, čtyřboké věže nad středem západní části lodi a obdélné sakristie po severním boku presbytáře. Střechy jsou kryté taškami bobrovkami (kromě věže). Omítky hladké, vesměs členěné předsazeným omítaným soklem a profilovanou korunní římsou. Loď má okosená východní nároží, střecha je sedlová s valbami. Pod římsou průběžné pásky. Na J straně obdélný pískovcový portál (kazetové dveře); v podélných zdech tři páry obdélných oken v segmentově uzavřených špaletách (železné rámy); na S straně oválné okénko na schodiště. Západní průčelí členěno středním rizalitem ohraničeným lisénami; v ose obdélný pískovcový portál (kazetové dveře) s přímou nadpražní římsou podloženou konzolkami (dat. 1822), nad vchodem obdélné okno s půlkruhovým záklenkem (dřevěný rám). Rizalit završuje trojúhelný fronton lemovaný římsou. Presbytář má střechu sedlovou s valbami nad závěrem, hřeben níže než na lodi. V S, SV a JV zdi okna obdobná jako u lodi (železné rámy s barevnými vitrážemi). Věž se projevuje dvěma podlažími; střecha je helmová podložená čtyřbokým proláklým jehlancem, ve vrcholu s hrotnicí; krytina pozinkovaný plech. Fasády člení profilovaná korunní římsa, nárožní lisény, kordonové pásy ve spodní partii a ústupky líce zdiva. V Z zdi termální okénko do 1. patra (dřevěný rám), 2. patro má na S, J a Z straně obdélné okno s půlkruhovým zakončením (hladká šambrána, dřevěné žaluzie); ve V zdi cca půlkruhové okno. Sakristie má valbovou střechu krytou bobrovkami a pozinkovaným plechem. Fasádu člení kromě soklu fabionová římsa podložená oblounkem. V S zdi obdélný pískovcový portál (kazetové dveře); ve V zdi obdélné okno (hladká šambrána, dřevěný rám, mříž).