kostel Nejsvětější Trojice

Kostel situovaný uprostřed severní části hořovického náměstí je výrazná jednolodní barokní stavba obdélného půdorysu, s půlkruhově zakončeným presbytářem, sanktusníkem a členěným štítem nad hlavním průčelím. Vnější stěny člení vpadlá pole a ploché pilastry. Severně od kostela stojí loretánská kaple s hladkými fasádami s korunní římsou, dvěma portály, nikou a okénkem. Před západním průčelím kaple je umístěn mariánský sloup, přemístěný sem z původního místa západně od kostela. Rozvinutý sokl vynáší sloup se sochou Panny Marie Immaculaty a sochy sv. Floriána a sv. Šebestiána. Plocha kolem kostela má parkovou úpravu se vzrostlými stromy. Předmětem ochrany je kostel, loretánská kaple, mariánský sloup a pozemky vymezeného areálu.