kostel Nejsvětější Trojice

1/ kostel 2/ křtitelnice 3/ ohradní zeď Kostel se hřbitovem je výraznou dominantou okolí, nachází se v SV části obce. Ze západu k němu vede cesta dlážděná ze žulových kostek; podobná cesta také poblíž severní strany kostela. Od ohradní zdi terén strmě klesá k JV a V. Žulová křtitelnice, která původně stála na hřbitově u brány, se v současné době nachází v lodi kostela. 1/ kostel Dispozice - Kostel orientovaný; k obdélné lodi připojeno užší kněžiště; k záp. průčelí lodi představěna věž o čtvercové základně. Do věže částečně zapuštěno schodiště do 1. patra. V sev. boku presbytáře obdélná sakristie s oratoří v patře. EXTERIÉRY: Loď - Sedlová střecha krytá eternitem, fasády hrubě omítnuty. V krajních polích podélných zdí kasulové okno; výplň z různobarev. sklíček (novodobé). Před J stěnou dřevěný kříž. Presbytář - Hřeben sedlové střechy kryté eternitem ve stejné úrovni jako na lodi; na V konci hrotnice s makovicí a křížkem. Interiér osvětlen třemi okny (J, JV a SV); kasulová s barevnými obrazy s náboženským motivem (2. polovina 20. století). Věž - Cibulová báň krytá měděným plechem; na nízké hrotnici makovice a kříž. Fasády hrubě omítnuté. V sev. stěně obdélný vchod; osazený hladkým žulovým ostěním. Přízemí a 1. patro bez oken; schodiště do 1. patra osvětleno od jihu dvěma okénky. Ve 2. patře drobné okno s půlkruh. ukončením. V posledním podlaží 3 okna; v záp.stěně nad portálem osazený kamenný erb. Sakristie s oratoří - Pultová střecha krytá vláknocementovými šablonami. Ve vých. stěně obdélný portál s nečleněným žulovým ostěním. Do sakristie ústí od severu okno lemované šambránou; podobné okno i na oratoř. INTERIÉRY : Loď - Na podlaze žulové desky. Plochá valená klenba; špalety oken mají segmentové záklenky. Nika zazděného S portálu ukončena segmentovým pasem; po jejím boku žulová kropenka s motivem mušle; stejný výklenek v protější zdi. Zábradlí z dřevěných vyřezávaných kuželek spojené trámovým madlem a oddělené několika pilířky. Na kruchtě prkenná podlaha; do věže půleliptická arkáda se šambránou. Presbytář - Podlaha z keramických dlaždic. Nad obdélnou částí nízká valená klenba s vykrojeným štukovým zrcadlem. Obdélný vstup do sakristie má šambránu a vnější lištu s uchy. Přízemí – Ve věži podlaha ze žulových desek. V 1. patře podlaha prkenná, 3 dřevěné stropnice uloženy v S - J směru. Na kruchtu široká půleliptická arkáda. Ve 2. patře podlaha prkenná; schodiště složeno z trámových schodnic a prkenných stupňů. Ve vých. stěně vstup do půdy lodi. Ve 3. patře podlaha není. Nahoře volný průhled do krovu; půda nepřístupná. Zvonová stolice vzpěradlového typu; dřevo ručně opracované; spoje zajištěny kolíky. Zavěšeny 3 zvony (největší z roku 1488, střední z roku 1921 a nejmenší z roku 1676). Sakristie s oratoří – V sakristii na podlaze žulové desky, betonová mazanina a cihly; dřevěný trámový strop s omítkovým podhledem bez fabionu. V jižní stěně drobná obdélná nika; v západní zdi vstup ke kazatelně uzavřený dřevěnými kazetovými dveřmi. Schodiště jednoramenné se zděnými stupni; stupnice obloženy prkny. V oratoři na podlaze prkna; podhled stropu omítnutý bez fabionu. Poprsní zeď výhledového okna do presbytáře redukovaná. Podkroví lodi - dostupné ze 2. patra věže; na vazných trámech celoplošná podlaha z prken. Klenba z prken přibíjených k fošnových ramenátům. Krov hambalkový podélně vázaný ležatou stolicí. Dřevo tesané; spoje zajištěny kolíky, kramlemi a skobami. Podkroví presbytáře - podlaha stejná jako v půdě lodi; konstrukce klenby také dřevěná z prken a fošnových ramenátů. Krov řešený stejně jako nad lodí. Chybí pouze středový průvlak a věšadlové sloupy se vzpěrami. Dřevo, spojovací prostředky a značení stejné jako u krovu lodi. Podkroví věže - V rozrušeném zdivu koruny vidět dutiny po starších vazných trámech a po zazděné pozednici. Ramenáty báně sestaveny z fošen; dolní konce opřeny o šikmé vzpěry sloupu. Dřevo tesané; spoje zajištěny kolíky, svorníky a skobami; značky nenalezeny. Podkroví sakristie - 5 dřevěných trámů stropu oratoře uloženo v příčném směru. Stěna presbytáře hrubě omítnutá; provedeno zde i členění (pilastry a římsa). Krov složený pouze z krokví dole osedlaných přes střední vaznici a nahoře přiložených k bokům krokví střechy presbytáře. 2/ křtitelnice Vysoká cca 100 cm ve tvaru kalicha. Na kruhovém podstavci se zaoblenou horní hranou s válcovým dříkem je kalich s osmi štíty se symbolickými reliéfními obrazy. Původně stála na hřbitově u brány; dnes je umístěna v lodi kostela. 3/ ohradní zeď Po celém obvodě vystavěná z lomové žuly; v menším rozsahu užitý lomový kámen a zlomky cihel. Vnější líc pokrývá hrubá omítka; na vnitřním líci sporadicky zbytky jádrové omítky. Na J a V straně zeď mimo jiné zachycuje tlak od vyvýšeného terénu hřbitova; ve zbývající části obvodu výška zdi kolem 1,5 m. Koruna pultová s betonovou stříškou. Před východní hradbou ještě předsazená tarasní zeď z neomítnuté lomové žuly; koruna krytá betonovou mazaninou. Na záp. straně brána ohraničená čtyřbokými pilíři (vnitřní boky ale šikmo odskočené coby špaleta) nadvýšenými nad korunu zdi; nízké stříšky ze žulových desek; omítka hrubá; pouze na západní straně obvodový štukový lem; místy vidět cihly a žulu; dvoukřídlová železná svařovaná vrata vyplněná v části plochy drátěným pletivem (2. polovina 20. století); nad vraty železný oblouk s nápisem.