kostel Narození P. Marie

Půdorys: Bazilikální trojlodí. Boční lodě značně užší. Po stranách průčelí dvě věže. Presbyterium polygonálně uzavřeno. Na jeho obou bocích přístavky. Na severu obdélná sakristie, na jihu polygonální kaple. Interiér: Hlavní loď a nižší užší presbyterium zaklenuty valenou klenbou s lunetami a pasy. Stěny kostelní lodi člení svazky ionizujících pilastrů, v presbyteriu jednotlivé pilastry nesoucí úseky kladí, na nichž spočívá mohutná zalamovaná římsa se zubořezem při spodním kraji. Boční lodě značně užší a nižší než hlavní, zaklenuty křížově hlazeně a otevřeny do hlavní lodě polokruhem zaklenutými oblouky arkád. Kruchta podklenuta pásem valené klenby s lunetami, na severní straně presbyteria obdélná sakristie zaklenutá třemi poli křížové klenby do hřebínků. Ve východní stěně vybrány dvě niky s mušlí v konše rámované šambránou s ušima a ukončenou trojúhelníkovým štítem. Nad sakristií oratoř přístupná úzkým schodištěm. Na jižní straně presbyteria proti sakristii umístěna kaple zaklenutá kupolí s lucernou, stěny členěny lisenami. V rozích kaple ozdobné niky jako v sakristii. Nad nimi segmentové štítky. Vnějšek: Pětiosé průčelí čelní vysoké pilastry s toskánskými hlavicemi po stranách střední osy postavené na koso. Hlavní vchod v ose. Obdélné ostění s ušima. V supraportě úseky polokruhové římsy rozeklaný štít. Okna zaklenuta polokruhem. Téměř čtvercový štít kostela s trojúhelníkovým nástavcem podpírají ze stran voluty. Nad bočními částmi průčelí atika osázená piniovými šiškami a obelisky. Věže přečnívající stavbu o jedno patro poněkud ustupují z linie průčelí. Jejich nároží zdůrazňují ionizující pilastry. Boky kostela člení pilastry. Okna podélná, zaklenutá polokruhem. Střecha kostela valbová. Na věžích nízké stany. Jižní kaple zastřešena kupolovitě s lucernou. Krytina tašky.