kolonáda Reistna

Pohledově dominantní architektura kolonády stojí na kopci Rajstna jihozápadně od hranic města Valtic. Kolonáda, vysunutá nad úroveň terénu je situovaná přibližně na ose SZ-JV a má téměř totožná průčelí obrácená do krajiny na JZ (obec Schrattenberg) a SV (město Valtice). Monumentální architektura na půdorysu protáhlého obdélníku je tvořena centrálním triumfálním obloukem, tvořeným dvěma symetricky řešenými pilíři, flankovanými kolosálními pilastry s kompozitními hlavicemi, které jsou půlkruhově sklenuty obloukem s vnitřními thermovými kazetami. Na průčelí jsou pilíře přibližně do dvou třetin dekorovány rozměrnými, půlkruhově zaklenutými nikami, v nichž jsou na průčelí orientovaném k Valticícm, uplatněny velké antické urny, postavené na hranolových pilířích; na průčelí orientovaném k obci Schrattenberg jsou na hranolových pilířích postaveny mužské postavy v antických tógách v nadživotní velikosti. Na vnitřní i vnější straně oblouku jsou v přízemí prolomeny jednoduché dveře s ostěním. Nad výklenky s urnami a sochami jsou pilíře členěny římsou; zbývající část pilířů tvoří ze všech tří stran dekorativní reliéfy s antikizujícími motivy, uzavřenými ve čtvercových polích. Ústřední motiv oblouku je ve vrcholu sevřen mohutným klenákem, kolem kterého se ve cviklech symetricky vznášejí postavy reliéfní andělů, nesoucích vavřínové věnce. Po obou stranách centrálního vítězného oblouku jsou na nízkých hranolových pilířích, střídaných krátkými schodišti o čtyřech stupních, uplatněny dvě dvojice kolosálních sloupů s kompozitními hlavicemi. Závěr kolonády tvoří na obou stranách mohutné pilíře, flankované pilastry s kompozitními hlavicemi, architektonicky řešené totožně jako pilíře centrálního vítězného oblouku. Vnitřní strany těchto pilastrů jsou prolomeny dveřmi a nad nimi nevelkými, železnými mřížemi opatřenými okny. Pilastry i sloupy nesou mohutný profilovaný překlad s římsou, zubořezem a korunní římsou, nesenou nevelkými dekorovanými konzolkami. Kolonáda je vyvršena zděnou atikou s centrálním hranolovým vyvýšením pro dedikační nápisy; atika je symetricky po obou stranách prolomena třemi obdélnými otvory, vyplněnými kuželkovou balustrádou. Maiuskupní dedikační nápis na průčelí orientovanému k Valticím: DEN MANEN DER UNVERGESLICHEN / DER EINZIG ÜBERLEBENDE SOHN. Maiuskulní dedikační nápis na průčelí orientovaném k Schrattenbergu: DER SOHN DEM VATER / DER BRUDER DEM BRÜDERN. V bočních pilířích se nachází šnekové kamenné schodiště vedoucí na vyhlídkovou terasu na vrcholu kolonády; v centrálních pilířích se jsou v přízemí nevelké plochostropé místnosti. Zděná stavba obložená bílým vápencem s kamennými a štukovými sochařskými dekoracemi; stěny interiérů vymalovány bíle. Vyhlídková terasa na místo zastřešení pobita plechem. Dřevěné jednokřídlé dveře jsou stejně jako dřevěné okenní rámy, opatřené železnými kovanými mřížemi opatřeny umělecky nepříliš zajímavým kováním.