Kočvarova vila

Vila je situována na rohové parcele v křížení ulic Střešovická a Na Průseku, přičemž hlavní fasáda je směřována do Střešovické ulice. Dům má celkem čtyři podlaží (suterén, přízemí, patro, částečně obytné podkroví). Při pohledu z ulice se jeví jako jednopatrový se střešní nástavbou a plochou střechou, je opatřen přírodně okrovou omítkou; barevný akcent dodávají zelenkavé kovové prvky, dřevěné žaluzie, okenní rámy barvy slonové kosti, a na zahradním průčelí pálená střešní krytina. Dům využívá svažitého terénu zahrady, do níž vstupuje částečně obytným suterénem (služební byt domovníka a obslužné prostory), hlavní obytná a společenská funkce je orientována na jižní stranu do ulice, a kontakt se zahradou je zajištěn spíše jen na vizuální úrovni. Každé podlaží domu je řešeno jako samostatný byt. Kompozice objektu je přísně geometrická, aditivní. Úzká obdélná základní hmota je asi ve dvou pětinách uliční fasády rozčleněna převýšeným rizalitem schodišťové věžice. Tento příčný hranol prochází celou hloubkou půdorysu (schodiště však vyplňuje jen část), a rozděluje stavbu na dvě části. Odlišné pojetí fasády, i rozdílná výška obou částí naznačují rozvržení funkční dispozice domu. Reprezentativní a společenské prostory se soustřeďují v západní části budovy – parter je věnován (snad) životu rodiny – v nároží je umístěna ložnice, dále obývací pokoj a přímo u vstupu jídelna; toto rozvržení prozrazují 3 trojdílná pásová okna. Do piana nobile prvního patra jsou situovány prostory pána domu – bankovního rady Rudolfa Kočvary. Společenský salon/jídelnu při západní stěně domu indikují převýšená francouzská okna, lemovaná širokou lizénou, která ze západní boční fasády přecházejí přes zaoblené nároží až na fasádu čelní. Zde navazuje řada sedmi sdružených dvoudílných oken obývacího pokoje a pracovny (pokoje) pána. Horizontální rastr západní části je ukončen vertikálou hranolu schodiště s luxferovou výplní. Luxfer je opět obtažen širokým lizénovým rámem (dodává technicistnímu prvku klasicizující akcent). Nejdynamičtější prvek průčelí představuje drobnější východní část, která v úrovni prvního patra mírně ustupuje a ponechává více volné plochy pro nárožní balkon, vysazený až před rovinu schodišťové věže. Balkon tak zároveň vytváří markýzu hlavního vstupu objektu a garážového vjezdu. Poprseň balkonu je pojednána z plného zdiva; vytváří souvislý pás, spínající rozdrobené hmoty této východní partie domu. Zídka zároveň opakuje motiv zaobleného nároží západní části průčelí, její koruna je ukončena měděným oplechováním, které navazuje na linii průběžné parapetní římsy západní části průčelí. Pás balkonů je zopakován také na zahradním průčelí, a sice v obou nadzemních podlažích. (V důsledku svažitosti terénu se přízemí uliční fasády v zahradě stává prvním nadzemním, kde je balkon zakončen nárožním vyklenutím, zatímco u druhého podlaží je ukončen pravoúhle v linii nároží.). V úrovni třetího nadzemního podlaží objekt završuje terasa s trubkovým zábradlím, která je schodišťovým rizalitem rozdělena na dvě samostatné plochy. V západní části je nasazen ustoupený pavilon podkrovní garsoniéry. Při pohledu z ulice dorovnává výšku schodištního rizalitu plochým zastřešením, které však směrem do zahrady přechází ve střechu sklonitou, pultovou. V průčelí do ulice Na Průseku je střecha zakončena neobvyklým stupňovitým štítem. Ani úzká boční fasáda tak neupouští od expresivního výrazu, který je zde akcentován složitou planimetrickou kompozicí, užívající drobných balkónků v první i druhé etáži. Vila je takto vybavena balkony (terasami) na všechny světové strany, což lze vykládat také jako jisté suplování kontaktu se zahradou, kvůli svažitosti terénu obtížněji přístupnou. Severní zahradní průčelí je jednodušší, kromě balkonů při východní straně, artikulované samostatnými dvoudílnými okny v prvním a druhém patře a okny sdruženými v přízemí. Zároveň zde první dvě podlaží (tzn. suterén a zvýšené přízemí) výrazně ustupují oproti patru, které jakoby bylo na západní straně podpíráno pilastrem přetaženého západního průčelí. V interiérech vily je dochována řada původních prvků a detailů.