Kleinův palác

Řadový třípatrový dům nepravidelného čtvercového půdorysu určeného parcelou o čtyřech jednotraktových křídlech soustředěných kolem drobného obdélného dvora. Pětiosé uliční průčelí obložené pískovcem je v přízemí ve střední ose prolomeno segmentově zaklenutým portálem se vstupem do průchozího vestibulu na nádvoří. Portál opatřený profilovanou šambránou s dekorativním reliéfním pásem listovce a s volutovým klenákem je završen vyloženou nadpražní římsou s reliéfním pásem listovce nesenou dvojicí mohutných, bohatě reliéfně zdobených (převažuje motiv palmety) volutových konzol spočívajících na profilovaných lizénách. Na klenáku se nachází litinová figura anděla nesoucího destičku se zlaceným reliéfním nápisem: Nm 84. Ve cviklech portálu jsou umístěny litinové reliéfy gryfů. Uliční průčelí v patrech oddělené zdvojenou kordonovou římsou akcentují dvě postranní osy litinových arkýřů o 2 a 2 nad sebou umístěných hranolových arkýřích. Arkýře prolomené segmentově zaklenutými okenními otvory a završené sedlovými stříškami nesou v 1. patře litinové antropomorfní konzoly, v 2. patře po stranách litinové plastiky atlantů a uprostřed pár gryfů s jednou společnou hlavou přecházející ve sloupek zdobený úponkovými rozvilinami. Tento motiv se objevuje i na stříšce horních arkýřů doplněný po stranách dvěma gryfy v roli akroterie. Mezi arkýři je průčelí prolomeno širokými obdélnými otvory, do nichž je vsazena litinová výplň o 4 segmentově zaklenutých okenních otvorech dělených polygonálními profilovanými sloupky na hranolových soklech a středním hranolovým pilířkem ukončeným hlavicí, pod níž se nachází maskaron. Parapetní výplně jsou tvořeny pravidelným rastrem čtverců protínaných diagonálami s ornamentální výplní jednotlivých trojúhelníkových polí. Nad záklenky okenních otvorů člení výplň obdélná pole, v nichž se nachází bohatý ornamentální dekor s námětem gryfů a rozvilin s liliemi. Akrýře i střední litinové výplně jsou vloženy do edikulových rámů tvořených páry pilastrů s kompozitními hlavicemi nesoucími římsová kladí, nad nimiž se nachází vyložené profilované římsy. Kladí i římsy jsou zdobeny pásy listovce, na horní římse střední výplně v 2. patře je umístěn sled litinových palmet. Průčelí v 3. patře je prolomeno pěticí pravoúhlých okenních otvorů, v postranních osách velkých s ornamentálními litinovými mřížemi před parapetními výplněmi. Okenní otvory jsou rámovány profilovanými šambránami završenými reliéfně zdobenými návojovými římsami. Uliční průčelí je završeno vyloženou profilovanou korunní římsou nesenou sledem zdobených litinových konzol. Konzoly vymezují jednotlivá pole ze spodní strany vymezená profilovanou římsou prolomená segmentově zaklenutými otvory krytými ornamentálními mřížemi. Dvorní průčelí jsou hladká, pouze v přízemí jsou členěna segmentově zaklenutými portály se štukovým dekorem. Vstupní vestibul v ose budovy ústí do nádvoří, vlevo od vestibulu se nachází hlavní podkovovité shora prosklené schodiště, schodnice jsou uloženy ve zdivu bez bez podpory na vnitřním obvodu. Přední část budovy byla určena k obytným a reprezentačním účelům, přízemí vyhrazeno pro obchod. Zadní část domu zabíraly podřadnější provozní a kancelářské místnosti. Pod domem stáje zastropené plochými cihlovými segmenty. Při výzdobě interiérů bylo použito umělého mramoru (stěny schodiště, pilíře a sloupy), v ve vestibulu a v reprezentačních prostorách pater se nachází bohatá nástěnná výmalba s motivy arabesek. grotesek a figurálních výjevů. Při nástupním rameni schodiště je umístěna litinové sousoší Amazonky přepadené panterem.