klášterní mlýn

V letech 2010-2015 celková obnova v rámci vznikajícího Centra stavitelského dědictví Národního technického muzea. Popis z roku 2011: Bývalý mlýn se nachází západně od konventu kláštera, při Mlýnském náhonu, tzv. královské štole. Koryto náhonu je vedeno od jezu na řece Střele a bylo využíváno jak pro mlýn, tak pro pilu a pivovar. Objekt bývalého mlýna sestává z mlýnice a nižšího přístavku – obydlí mlynáře. Severním směrem navazuje bývalý pivovar. Pila, která stávala na opačné straně náhonu byla zbořena a její sklep zasypán (zdivo pravděpodobně ponecháno v zemi). Bývalá mlýnice je obdélné přízemní stavení, částečně podsklepené, o půdorysných rozměrech cca 25 x 10 m, podélnou osou orientované ve směru S-J, výšce římsy 3,8m a hřebene střechy cca 8,8m. Střecha sedlová s námětky pokrytá alukrytem. Na jižní straně je kolmo napojeno bývalé obydlí mlynáře (půdorysně se jedná o kosodélník), přízemní, částečně podsklepené, s valbovou střechou pokrytou alukrytem. Rozšířením střechy v minulosti zakryt zdobný jižní štít mlýna. Obydlí mlynáře má půdorysné rozměry 13,6x8,8m, výška římsy 3,8m, výška hřebene střechy asi 7,7m. Východní podélné průčelí mlýnice, směrem ke klášteru - původní barokní symetrie objektu mlýna byla narušena přístavbou novodobého přístavku a rampy sousedním velkoobchodním skladem Jednoty - sokl s hrubou omítkou, hladké průčelí ukončeno profilovanou hlavní římsou. Dnes čtyři osy, zprava novodobé dvoukřídlé okno za lícem zdiva. Ve druhé ose, v mírném rizalitu obdélný vstup s kamenným pískovcovým ostěním s lištou po obvodu, dveře barokní jednokřídlé s diagonálně složeným pokryvem a s rastrem oblých hlav hřebů. Nad vstupem v pískovcové kasulové kartuši vyryt nápis : / HANC MOLAM / CUM PARTE PRAXATORÍÍ / DIE: 10. MAJÍ. AÔ 1.7.7.8. / EXUSTAM / D: FORTUNATUS HARTMANN / ABBAS PLASSENSIS / VIS: VICAR: GENER: / RE?DIFICAVIT /. Ve třetí ose původní obdélné podélné okno v kamenném ostění s lištou po obvodu, ve špaletě provlékaná mříž, pod ním v úrovni terénu menší otvor se stejným kamenným ostěním. Ve čtvrté ose je výše umístěno obdélné podélné trojdílné novodobé dřevěné okno s novodobou mříží, pod ním v úrovni terénu užší otvor s kamenným ostěním. V pultu střechy nad třetí osou, od třetiny výšky pultu, vystupuje vysoké komínové těleso zdobené profilováním. Horní plošky včetně hlavice jsou kryty částmi bobrovek. V pultu ještě tři čtvercové plechové výlezáky. Západní průčelí, k náhonu a k řece Střele, je zachováno ve hmotě. Sokl budovy na této straně tvoří mohutné, pravidelné pískovcové kvádry, v pravidelných intervalech jsou zde umístěny segmentem zaklenuté niky. Na klenáku niky nad náhonem, je znak opata Tyttla a letopočet 1728. Na západním průčelí obdélná pískovcová deska s nápisem: „RESTAURAVIT CELESTINES STOY ABBAS PLASSENSIS 1748“. Stěna je pročleněna šesti pravidelnými obdélnými okénky, v pravé krajní ose novodobé trojdílné okno a vlevo něj štěrbinový otvor. Ze spodních oken a dvou dveří (k lednici) zbyly jen zazděné rámy. Jižní průčelí částečně kryté přístavbou (obydlí mlynáře) má vysoký štít, jihozápadní nároží mlýna je okoseno, v přízemí bez otvorů. Nad obíhající hlavní římsou krytou bobrovkami je atiková nadezdívka s další římsou. Nad ní, na obou nárožích vyčnívají kamenné profilované krakorce, na západním nároží dochována čučka (koule). Na vyšší římse spočívá v ose štítu ležaté kamenné ostění s lištou s provlékanou mříží – ze západní části zakryto střechou obytné části. Ostění je rámováno edikulou – lesény od hlavní římsy a profilovaný, bobrovkou krytý tympanon o menším sklonu, než je sklon střechy. Mlýnice je přístupná vchodem z ulice. Prostor (zmenšený o místnost přístupnou z obydlí mlynáře) je volný, s výjimkou dochované klenuté kuchyně. Obydlí mlynáře má obdélný vstup od východu novodobými dvoukřídlými dveřmi s nadsvětlíkem. Z jihu jsou dvě dřevěná novodobá okna, ze západu jedno okno a ze severu dvě novodobá dvoukřídlá okna, za lícem zdiva. Na fasádě je vyznačen hrubší sokl a profilovaná římsa. Na západě je viditelná pekovaná omítka. Valbová střecha je kryta alukrytem. Vstup do obydlí mlynáře je z asfaltové silnice od východu, z obdélné chodby jsou vlevo přístupné dvě místnosti, v čele jedna. Po pravé straně, vzhůru po několika betonových schodech je přístup do místnosti ve mlýně. Na chodbě je WC a schody na půdu.