kašna Parnas

Kašna je tvořena velkou nádrží na půdorysu šesticípé hvězdy, do níž tryská voda ze tří kovových chrličů v podobě delfínů (původně byly tyto chrliče kamenné). Uprostřed nádrže se tyčí trojboký skalní útvar z eggenberského vápence, v jehož spodní části se nachází ze tří stran otevřená grotta. V jeskyni stojí socha bájného antického hrdiny Hérakla, oděného v kůži nemejského lva a v levici držícího nad hlavou kyj. Hérakles odtud vyvádí trojhlavého psa Kerbera, strážce vchodu do podsvětí, kterého drží na řetězu pravou rukou. Hérakles symbolizoval ochránce města a jeho obyvatel, trojhlavý pes naopak představoval zlo, za nějž na konci 17. století v době vzniku kašny považovali obyvatelé Brna zejména Turky. Kolem jeskyně dále sedí tři ženské postavy, které představují tři nejvýznamnější starověké říše Babylón, Řecko a Persii. Babylónie má u sebe žezlo a pod ní je znázorněn okřídlený lev. Na severovýchodní straně je socha Řecka opírající se o toulec se šípy a s korunou u levé nohy, pod níž je okřídlený drak. Na severozápadě je socha Babylonie s korunou u pravé nohy a pod ní je okřídlený lev. V jihozápadní části sedí postava Persie s rohem hojnosti, korunou u levé nohy a pod ní ze skály vylézá medvěd. Vrchol kompozice tvoří postava Evropy, jako symbol Svaté říše římské, křesťanství a pokořitelky Antikrista. Evropa se ve vítězném postoji tyčí na vrcholu skaliska, v pravé ruce vysoko pozvedá žezlo a triumfuje nad pokořeným drakem u svých nohou. Ikonografii kašny tak leze interpretovat jako triumf křesťanské Evropy spojený s ideou vítězství dobra nad zlem a řádu nad chaosem. Pod vrcholem jsou dvě kamenné desky s latinskými nápisy s chronogramy, připomínající rok výstavby kašny a její renovace. Na skále jsou pak na několika místech plasticky provedené rostlinné motivy, dráčci či drobní živočichové.