kašna Krakonošova

Kašna obdélného půdorysu o velikosti 8 m x 6 m je umístěna uprostřed Krakonošova náměstí, orientována k SZ straně. Tvar vlastní vany kónického tvaru (směrem nahoru se rozšiřující), se segmentovými nárožími, výška kašny 105 cm. Po obvodu v patě kašny sesazený stupeň vyrovnávající svažitost terénu plochy náměstí. Obvod kašny složen celkem z 8 dílů (2 ks o délce 5,3 m, další dva díly o délce 3,5 m, vnější délka uhlopříčky segmentových nároží 1,9 m). Šíře horní části krycí desky o šíři 0,45 m s oblou vnější částí, pod krycí římsou po obvodu s ostře zakončeným segmentem a výžlabkem. Uprostřed vany osově umístěný samostatný kvádrový sokl, po obvodových stranách s příložnými kvádrovými deskami o rozměru 2,2 m x 3 m o výšce 0,9 m, ze kterého vyrůstá hrubě tesaná základna navozující imitaci skalního bloku do výšky cca 3 m. Na skalním bloku situovaná postava Krakonoše, vládce hor, o velikosti 2,25 m zahaleného do vlajícího pláště, držícího v pravé ruce haluz a levou rukou se opírající o skalní útes, figura zahleděná do svého krkonošského království (Dříve jeden ze čtyř permoníků umístěných na okraji podstavce držel tabulku s nápisem: " Tuto Krakonošovu kašnu zřídilo město Trutnov v r. 1892). V ose vany kašny SV - SZ umístěny dva tyčové chrliče zakončené čučky. Vlastní vana zhotovená z leštěného grafitu. Materiálem sochy Krakonoše bronz (kopie z r. 2001).