kašna Fons salutis

Jedná se o drobnou klasicistní stavbu půdorysu do tvaru písmenem U s půlkruhovým závěrem částečně vsazeným do okolního strmě stoupajícího terénu. Průčelí je prolomeno širokým obloukově zaklenutým vstupem krytým mříží, ve trojúhelníkových vystupujících výsečích cviklů se nachází reliéfy s motivy Aeskulapovy hole s hady. Archivolta ve vrcholu nese novodobý reliéf znaku Brna a reliéfní letopočty 1813 a 1987. V zadní stěně vnitřního prostoru zaklenutého valeně a v závěru konchou je prolomena obdélná nika zaklenutá konchou s polygonální nádržkou a pravoúhlým otvorem s dvířky. Stavba vrcholí vyloženou korunní římsou na průčelní straně s fabionovou profilací zdobenou opakujícími se vegetabilními reliéfy, reliéfní nápis v kapitále na přední straně korunní římsy zní: FONS SALUTIS. Korunní římsa nese nízký trojúhelníkový štít a nízkou sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou. Po stranách stavby je vyříznutý svah zpevněn tarasními zídkami, na kamennými kostkami dlážděné ploše před průčelím se nachází kruhová nádrž.