kaple sv. Eliáše

Barokní kaple sv. Eliáše v býv. klášterní zahradě (Vojanovy sady) byla postavena mezi l. 1660-70 jako zahradní chrám v podobě grotty. Dispozice kaple vychází z obdélníka s pravoúhle vykrojenými nárožími, v půdoryse tak připomíná latinský kříž. Výrazná povrchová úprava kaple napodobující krápníky a zoomorfní výzdobou (had, žába) ponechává ze stavby odhaleno pouze kamenné ostění vchodu s raně barokní profilací. Nad vchodem je znak podložený císařskou orlicí se Zlatým rounem, nad kterým se uplatňuje oválné okénko. Další oválná okénka jsou nad bočními okny a v závěru. Nad střechou vyrůstá dvojice cihelných komínů. Zastřešení kaple neodpovídá původnímu stavu, kdy bylo užito plochého krytí. Interiér kaple zdobí štukové krápníky, kameny, mušle, zrcadélka a kusy barevných skel. Na klenbě je pět oválných výjevů z legendy proroka: Eliáš na poušti, Eliáš křísí syna vdovy v Sareptě, Eliášova oběť na Karmelu, Eliáš na ohnivém voze, Eliáš se svým pláštěm. V levém rohu kaple je krb. Z vybavení kaple, které je známo ze starších zpráv (oltář s dřevěnou sochou Eliáše, výklenek ve zdi uzavřený dvířky se Zmrtvýchvstání Páně), se na místě nic nedochovalo. Nověji je zde zmiňována socha sv. Josefa od Matěje Václava Jäckela, která však byla převezena do depozitáře Národní galerie v Praze.