kaple Ploština

V prostoru bývalé osady Ploština v sousedství jednoho ze čtyř novodobých domů a amfiteátru pod širým nebem umístěná kaple. Obdélná kaple s předsazeným portikem na dvojici zděných čtyřbokých pilířích. Portikus je usazen na podestu se čtyřmi schodišťovými stupni s vyložením na keramický střep trojí barevnosti. Zděná loď je členěna na severní i jižní straně mělkými lizénovými rámy, jejichž svislé dělení je obloženo hrubě opracovaným bosovaným lomovým kamenem, stejně jako stěny pilířů portiku. Při horním okraji lizénových rámů jsou prolomena na každé straně lodi ve čtyřech okenních osách přibližně čtvercová okna trojdílné osnovy s výklopným středním dílem. Loď je ukončena přopijenou pravoúhlou nikou bez okenních otvorů. Portikus je ukončen ořímsovaným tympanonem s vloženou reliéfní výzdobou plamený a symbolu kříže s rouškou. Na čelních stranách pilířů jsou osazeny mramorové obdélné pamětní desky se jmény padlých občanů. Vstup je řešen širokým obdélným vstupem s osazenou vícedílnou strukturou dvoukřídlých dveří s obdélnými průhledy, nad nimiž je osazena obdélná úzká mramorová deska s textem ve znění: “PŘIPOMEŇTE VŽDY DĚTEM SVÝM/ ŽE PADLI JSEM ZA SVOBODU DRAHÉ VLASTI”. Objekt kaple je zakočen sedlovou střechou s sanktusníkovou věží mad závěrem, krytou čtyřbokým jehlanem. Celkově je stavba umístěna na přízemní podestě s profilací hrubě bosovaných kamenů. Na čelní straně nárožních pilířů jsou v úrovni cca 80 cm nad zemí zasazeny paměrní kameny pohledově vlevo s nápisem “L.P. 1947” a pohledově vpravo s textem “UPÁLENI S.S.MANY - 19.IV.1945-”. Na objektu je proveden okapový svod v zadní části. Na jižní straně je při stěně kaple kamenný kříž.