kaple Panny Marie Bolestné

Ranně barokní kaple Bolestné Panny Marie se nachází na západním okraji obce při hlavní silnici směr Tábor. Stavebníkem byl významný majitel hradu Jan Kryštof Malovec, který ji pojal jako místo svého posledního odpočinku. Jedná se o jednolodní orientovanou zděnou stavbu s obdélnou lodí, k níž je po východní straně připojený zhruba čtvercový presbytář. Po jižní straně presbytáře se nachází dvoupodlažní přístavek sakristie a panské oratoře. Vysoké západní průčelí vrcholí křídlovým volutovým štítem, jehož střední část je rámována dvojicí pilastrů vynášející trojboký tympanon vrcholící kovovým zdobeným křížem. Průčelí je členěno lisenovými rámci a zdobeno rozměrným reliéfem Bolestné Panny Marie na oblaku umístěným nad trojicí reliéfních kamenných erbů rodu Malovců, Kokořů a Švihovských se špatně čitelným nápisem a datací 1667. Hlavní vstupní kamenný portál s trojúhelníkovým tympanonem nese na vlysu dataci 1671. Boční stěny členěny lisenovými rámci a okny v přízemí obdélníkovými, v patře čtvercovými. Střecha je valbová, na západní straně je sedlem protaženým ke štítu. Interiér tvoří obdélná loď s valenou klenbou s lunetami do pasů. Stěny jsou členěny pilastry, nesoucími kladí, s pravoúhlými okny ve špaletách. V západní části lodi se nachází kruchta podklenuta obloukem. Půlkruhový triumfální oblouk odděluje loď a o něco nižší presbytář opatřený valenou bezvýsečovou klenbou. Sakristie i oratoř mají klášterní klenbu s trojbokou výsečí. Všechny klenby jsou zdobeny bohatými štukovými rámci. V panské oratoři je umístěn rozměrný krb.