kaple Nalezení sv. Kříže, zvaná Seumeho

Kaple Nalezení sv. Kříže, zvaná Seumeho je barokní drobná jednolodní sakrální stavba, postavená na městském hřbitově v r. 1693. Nejvýraznější je západní průčelí, členěné pilastry a nikami a ukončené štítem s trojúhelným frontonem. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s lunetami. Z původního hřbitova, zrušeného v roce 1864, byly zachovány pouze dva hroby významných osobností. Oba jsou provedené jako jednoduchá obdélníková pískovcová deska, segmentově vyklenutá, položená na nízkém soklu v úrovni země. Na náhrobcích jsou nápisy o zesnulých – jde o významného teplického purkmistra a skladatele Josepha Mathiase Wolframa, zemřelého v roce 1839 a německého básníka Johanna Gottfrieda Seumeho, který se do Teplic přijel léčit a v roce 1810 zde své nemoci podlehl. Celek doplňuje ještě Seumeho busta z bílého mramoru, stojící na čtyřbokém pylonovém soklu. Dílo provedl sochař Herrmann Kühn na návrh profesora teplické keramické školy Wilhelma Gerstnera, odhaleno bylo v roce 1895.