kaple

Drobná stavba. Objekt je pravděpodobně hospodářská stavba obvykle označovaná jako kontribučenská sýpka a datovaná do konce 18. století v souvislosti s opatřením Josefa II. z roku 1782 přikazujícím budovat obecní sýpky. Stavba tohoto typu však nemá v této oblasti opodstatnění, pěstování obilovin v místních klimatických podmínkách není typické a objektu navíc (zřejmě s jednou výjimkou) chybí větrací otvory. Na mapě stabilního katastru (1842) je pouze prázdná parcela, nejstarším zachycením stavby je tak v tuto chvíli katastrální mapa z roku 1914. Jedná se o přízemní objekt z kamenného zdiva krytý polovalbovou střechou. Obvodové zdivo bylo původně omítané, dnes jsou patrné pouze relikty původní hrubozrnné omítky. Vstupní průčelí je opatřeno kamenným žulovým portálem s původními dřevěnými vraty a nakládacím otvorem. Osazení kamenného portálu se díky značně nepřesnému sesazení jeví jako sekundární. Umístění kamenného reliéfu s postavou s biskupskou holí v kartuši lemované úponky na zadním průčelí také jistě není původní – snad právě proto bývá stavba někdy považována za kapli. Polovalbová střecha je krytá dřevěným šindelem, na který jsou osazeny azbestocementové šablony. Podélná průčelí přecházejí do střešních rovin pomocí dřevěných říms. Interiér sýpky je nečleněný, vnitřní plocha obvodových stěn je neomítaná. Prostor je předělen původním trámovým stropem s novodobým vrchním záklopem. Novodobé je rovněž pravoúhle lomené schodiště. Krov je původní hambalkový s výztuhami ve střešních rovinách, bez vnitřních podpor. Podlahu tvoří dusaná hlína.