kaple

Kaple sv. Jana a Pavla se nachází ve vesnici Mastířovice, která je součástí obce Vrbice v Litoměřickém okrese ústeckého kraje. Vesnice je tvořena rozvolněnou zástavbou okolo ulice Štětská, která je hlavní komunikací. Ve středu vesnice se u hlavní komunikace nachází kaple. Pozdně barokní bíle omítnutá kaple je postavena na čtvercovém půdorysu s mělkým půlkruhovým trojbokým závěrem a je zastřešena sedlovou střechou zvalbenou nad závěrem, která je kryta bobrovkami. Na střeše se nachází sanktusník zakončený cibulovitou bání s křížem na vrcholku. Kaple má sokl, který je částečně zapuštěný do terénu. Průčelí jsou zakončena korunní římsou. Stavba je členěna pilastry. Hlavní jižní průčelí směřuje ke komunikaci. Je tvořeno segmentově zaklenutým vchodem a ukončeno vysokým segmentovým štítem členným dvěma pilastry a půlkruhovým tympanonem. Vedle pilastrů se v křídlech štítu nachází obdélné vpadlá pole. Vstupní otvor je vyplněn mříží. Fasáda je členěna čtyřmi pilastry, z každé strany portálu po dvou. Pilastry jsou zakončeny hlavicí, která splývá s korunní římsou. Na každé straně je do prostoru mezi pilastry vložena nika. Boční průčelí jsou prolomena jedním oválným oknem. Závěr má ubíhající patku a je členěn jednoduchými čtyřmi pilastry. Nad závěrem se nachází vikýř, tvořený dřevěnou konstrukcí a pobitý plechem. Vikýř má zkosenou pultovou stříškou.