kaple

Objekt je situován při hlavní komunikaci procházející obcí Hřivčice. Zároveň jde o křižovatku, odbočku z hlavní návesní cesty ke dvoru Milonka severně nad obcí. Křižovatka vytváří trojúhelný travnatý střed. Kaple, obehnaná živým plotem, ho do velké míry vyplňuje. Drobná sakrální stavba se obrací k hlavní komunikaci vstupní fasádou, stěnový nástavec zvonice je k ní naopak kolmý. Jde o jednoprostorovou kapli na čtvercovém půdorysu, s mírně okosenými rohy. Je přízemní, nepodsklepená. Zdivo z lámané opuky kryje omítka. Aktivní prvky fasády (kromě bílé korunní římsy) jsou opatřeny sytě žlutou barvou, pasivní plochy bílou. Střecha kaple je nízká valbová, v polovině na celou šířku přerušená středovou zdí, vyzděným nástavcem zvonice. Pokryta je bobrovkami, kladenými jednoduše. Nástavec je kryt měděným plechem. Stavba je čtyřboká s konkávně vybranými nárožími, plocha fasád je členěná lizénovými rámci a hlavní bohatě profilovanou římsou. Nad hlavním průčelím je fasáda doplněna dekorativním obloučkovým vlysem. Středem střešního pláště prostupuje těleso zvonicového nástavce, sevřeného po stranách volutami, vrcholící segmentovým stlačeným obloukem. Na vrcholu nástavce je umístěn bohatě zdobený latinský kříž. Vstup do objektu je obdélný, uzavřený stlačeným obloukem, ze zdiva plasticky vystupují klenáky u paty oblouku a hlavní klenák. Špalety otvory jsou kolmé k líci zdiva, dveřní výplň je dřevěná dvoukřídlá s nadsvětlíkem. Na fasádě hlavního průčelí jsou zřízené sluneční hodiny, tvořené hrotnicí s číselníkem v podobě tradiční mluvící pásky.