Kalingerův vodní mlýn

Kalingerův mlýn stojí na samotě v údolí Zákolánského potoka, asi 1,2 km severně od středu vsi, v blízkosti dálničního mostu. Areál mlýna má nepravidelný protáhlý půdorys s podélnou osou vedenou ve směru V-Z. Na JV straně stojí ve svahu vlastní budova mlýna (obytné stavení s mlýnicí), na kterou se v JZ rohu kolmo napojuje nižší křídlo, původní kovárna. SZ stranu areálu vymezuje novodobě upravená, původně hospodářská budova, postavená na půdorysu písmene Z. Na východní straně dvora stojí stodola. Areál mlýna je ohrazen kamennou zdí. K severnímu úseku ohradní zdi, mezi stodolou a západní hospodářskou budovou, je přistavěno dlouhé přízemní hospodářské stavení (chlívky a kůlna). V šikmém úseku ohradní zdi, mezi stodolou a SV nároží mlýna, je situovaná hlavní vstupní brána. Předmětem ochrany je mlýn (obytné stavení s mlýnicí), hospodářské stavení, ohradní zeď s bránou a pozemky vymezeného areálu.