Jihoslovanské mauzoleum

Jednopatrový objekt je vestavěný do hliněného valu souvisejícího s bývalým opevněním města. Nad dvakrát odstupňovanou podnoží obloženou lomovým kamenem a nesoucím monumentální dvouramenné schodiště je umístěn antikizující chrámek s portikem nesoucím kladí s nápisem na čelní straně VĚRNOST ZA VĚRNOST / LJUBAV ZA LJUBAV. Plochostropý portikus nese deset sloupů dórského řádu (sloupy bez patky, kanelované, bochníková hlavice, abakus). Za ním kruhová místnost zastřešená kupolí, se zbytky nástěnných maleb. Stěny prolomeny čtyřmi obdélnými okny s rastrem železných prutů vyplněných obdélnými skleněnými tabulkami. V podnoži umístěna krypta, jejíž vchod, umístěný symetricky v ose schodiště, zdobí v nadpraží figurální reliéf od olomouckého sochaře Julia Pelikána. Interiér krypty zastropený segmentovou klenbou.