inundační mosty

Přechod státní silnice č. 129 inundačním územím řeky Želivky pod Želiví je stavebním dílem, sestávajícím z trojicí mostů, z nichž jeden přechází řeku přímo a zbylé dva jsou mosty inundačními. Samu řeku Želivku přechází vozovka bývalé říšské silnice mostem ze železobetonových trámových prvků. Inundační území údolní říční nivy pod silničním tělesem odvodňuje dvojice takřka identických obloukově zaklenutých kamenných mostů, které se nacházejí na loukách po obou stranách vodního toku. Kamenné inundační mosty, o jednom mírně stlačeném oblouku z lomového kamene, mají průčelní prstence z kamenných kvádrů, čela z lomového kamene, hrany z lomových kvádrů a oboustranná křídla z lomového kamene, sahající od úrovně přilehlého terénu až ke koruně přecházející vozovky. Vzepětí mostních oblouků je cca 270 cm a šířka oblouků je cca 760 cm. Celková délka mostu v úrovni vozovka je cca 11,6 m. Konstrukční tloušťka klenby je cca 65 - 85 cm. Okraje vozovky mostů jsou ukončené novodobými oboustrannými betonovými římsovými prahy, mírně vystupujícími nad její niveletu. Odvodnění povrchu původní vozovky kamennými půlkruhovými chrliči již dnes není, z důvodu zvýšení nivelety procházející vozovky, funkční.