hrobka Stubenbergů

Hrobka je umístěná na nejvyšším místě svažitého městského hřbitova pod poutní kaplí sv. Jana Nepomuckého, ve vrcholu jeho hlavní osy. Čelem se obrací do krajiny a k poněkud stranou ležícímu městskému panoramatu. Na zděné terasovité podnoži, k níž stoupalo osové kamenné schodiště, stojí kaplová hrobka tvořící kamenný baldachýn z pískovce, nesený čtyřmi štíhlými kamennými sloupy. Štít průčelí zdobí kamenný znak Stubenbergů s obrácenou kotvou na konci lana, lemovaný přikryvadly a v klenotu završený přilbicí s chocholem a korunkou. Terasu lemuje nízká kamenná zídka z dlouhých pískovcových bloků. Zadní strana baldachýnu je plně vyzděná, z rubu s omítanou přizdívkou a přiléhá ke hřbitovní zdi. Z interiéru je provedena z režných kamenných kvádrů, mezi nimiž je vložený kříž ze šedého mramoru. Baldachýn, který se do stran otevírá trojlistými oblouky s hrotitou šambránou a do průčelí s půlkruhovou archivoltou, nese uvnitř lomená křížová klenba s kamennými žebry. Šambrány mají dekorativní provedení v podobě reliéfního ornamentu s motivy rozet. Stěny do všech stran zakončují štíty, napojené krátkými sedly do centrální mansardové střechy s měděnou krytinou, zdobené ve vrcholech kovanými křížky, podobně jako vrchol střechy. Štíty lemují kamenné podbrádkové římsy podložené oblým prutem a plochým zubořezem. Sloupy baldachýnu mají klasické provedení s entazí, stylizovanou akantovou hlavicí a hranolovou patkou, jejíž součástí je torus a nad ním originální kovaná obruč s motivy kotev. Volné proluky mezi sloupy vyplňuje kovaná mříž zdobená motivy gotizujících čtyřlistů. Uprostřed každé strany je vytažená do sférického trojúhelníkového štítu, zakončeného křížovým motivem, zapojeným do kovaného táhla, spínajícího obvod stavby nad sloupy. Zajímavým drobným motivem, který se opakuje nejen jako bordura po obvodu tohoto štítu, je řada drobných kotev (připomínka stubenbergského znaku), propojených smyčkami lanka. Motiv kotvy je použit i k ozdobě kovaného prstence pod hlavicemi sloupů.