hřbitovní kostel sv. Václava

1) kostel 2) terasa se schodištěm a zábradlím 3) zeď Areál kostela sv. Václava východně od komplexu kláštera, v mírně vyvýšené poloze zasazen do svažitého terénu, sestává z kostela, terasy se schodištěm a zábradlím a zdi. Kostel původně gotický ze 14. stol, zbarokizovaný za opata Ondřeje Trojera dle projektu J. B. Matheye v r. 1690. V r. 1827 upraven dle projektu arch. Josefa Krannera na rodinnou hrobku. V hrobce pohřben rakouský kancléř Metternich († 1859). Před západním a částečně i jižním průčelím terasa. Na východní straně na kostel navazuje hřbitov, ve starší části s cennými litinovými náhrobky. Jižně pod presbytářem kostela při ohradní zdi hřbitova pískovcový náhrobek posledního opata Celestina Wernera. Okolí na západní straně parkově upraveno.