hradiště Zámek

Hradiště se nachází na vrcholu kopce Zámek (kóta 577,2 m), který vybíhá směrem k J ze zalesněné pahorkatiny, jíž dominuje vrch Hřeben (kóta 596,5 m). Jednodílné hradiště nepravidelně kruhového tvaru zaujímá jak nevelkou vrcholovou plošinu v SZ části opevněné plochy tak horní části svahů zejména na J straně. Zatímco ze třech stran je hradiště chráněno příkrými svahy, na S straně terén jen mírně klesá do širokého sedla mezi vrchem Zámek a kótami 596,5 m a 589,5 m. Obvodové opevnění vybudované převážně ve svahu využívá přirozenou terénní hranu vymezující vrcholovou partii kopce. Dochovalo se v podobě mohutného kamenného valu, který je nejlépe zachovaný na V straně, kde je široký až 12 m a vysoký 2 – 2,5 m. V ostatních úsecích má šířku 6 – 10 m a vnější výšku kolem 1,5 m, na S straně má podobu výrazné terénní hrany vysoké 1 – 1,5 m beze stop kamenné konstrukce. Vzhledem k poloze valu ve svahu a k značné míře jeho destrukce je vnitřní výška opevnění minimální a nepřesahuje 0,5 m. Destrukce opevnění je tvořena převážně středně velkými a velkými vápencovými kameny. Nejvyšší část vnitřní plochy hradiště zaujímá oválná vrcholová plošina kopce s delší osou ve směru Z – V, opevnění ale zahrnuje i část J a S svahu pod vrcholem kopce. Původní vstup je kladen na V stranu do místa přerušení valu. Celkový rozsah opevněné plochy je asi 1,3 ha a délka obvodového opevnění je kolem 422 m. Ve 20. letech 20. století kopal na hradišti B. Dubský, který zde položil celkem 6 sond. Na několika místech zjistil kulturní vrstvu ze zlomky keramiky a zvířecími kostmi, jím uváděný příkop na vnitřní ploše hradiště není možné potvrdit.