hradiště Kazín, archeologické stopy

Hradiště Kazín leží na ostrohu táhnoucím se ve směru V-Z v blízkosti toku Berounky, S svahy ostrožny přímo sousedí se zástavbou chatové kolonie. Úzká Z strana se tyčí nad řekou Berounkou, na jihu je ostrožna vymezena roklí kterou protéká potok vlévající se do Berounky. Hradiště sestává ze dvou částí - jádra (hrádku) a předhradí. Předhradí je od planiny na V odděleno širokým příkopem, zčásti zaplněným, příkop pokračuje podél S boku předhradí, zde je na jeho vnější straně patrný val. Předhradí je úzkou šíjí přeťatou širokým příkopem spojeno s jádrem oválného půdorysu. Jádro svou podobou připomíná středověký hrádek, jeho plocha je rozbrázděna několika depresemi. Na hradišti je s jistotou doloženo osídlení pravěké (nálezy z eneolitu), na základě formy hradiště nelze vyloučit užívání ve vrcholném středověku. Předmětem ochrany je hradiště Kazín na vymezených pozemcích.