hradiště Hradec

Hradiště leží v nadmořské výšce 760 – 779 m ve vrcholové partii Hradišťského vrchu, což je výrazný izolovaný kopec v centrální části Soběnovské vrchoviny. Nejbližším vodním tokem je říčka Černá protékající ve vzdálenosti 1 km S od lokality. Dvoudílné hradiště se skládá z oválné akropole, k níž se na S straně připojuje trojúhelníkovitého předhradí. Vyvýšená akropole má rozměry cca 240 × 90 m s delší osou probíhající ve směru JJZ – SSV. Zaujímá celou vrcholovou plošinu kopce, která na J straně přechází v široký hřbet Nejvyšší bod – kóta 779,6 m – se nachází v její S části a celá vnitřní plocha akropole se pozvolna zužuje a klesá k J. Po obvodu byla akropole chráněna opevněním, které je v současnosti zachováno především na V, J a JZ v podobě nízkého valu. Na J straně tento val příčně přepažuje hřbet, který představuje nejvhodnější přísupovou cestu na hradiště, na zbývajících stranách zaručují přirozenou ochranu příkré svahy kopce. Na Z a S straně je val téměř neznatelný, do opevnění zde patrně bylo zakomponováno několik skalních bloků na hraně vrcholové plošiny. V zachovaných úsecích je val široký 8 až 10 m, jeho vnější výška nepřesahuje 1,5 m, vnitřní výška se pak pohybuje kolem 0,5 m. Na S straně na akropoli navazuje asi 90 m dlouhé trojúhelníkovité předhradí, které zaujímá snížený stupeň vrcholové plošiny kopce, který leží asi o 15 m níže než plocha akropole. Předhradí je od akropole odděleno valem širokým 10 – 15 m o vnitřní výšce 1 – 1,5 m. Rovněž oba boky předhradí byly opevněny, dochoval se zde nízký kamenný val o výšce max. 0,5 m, který v některých úsecích zcela chybí.