hradiště Hradec

Hradiště Hradec leží v nadmořské výšce 550 - 557,6 m na SZ předvrcholu Holého vrchu (kóta 562 m), který vybíhá do údolí Brložského potoka vzdáleného 250 m Z směrem. Lokalita je ze tří stran chráněna příkrými svahy klesajícími na S a Z straně k Brložskému potoku a na J do širokého bočního údolí mezi Holým a Trubným vrchem. Na jediné přístupné JV straně byl hřbet výběžku přepažen fortifikačním systémem, z něhož se dochoval výrazný val a téměř neznatelný příkop. Val o délce cca 45 m je široký 10 – 12 m a dosahuje výšky až 2 m. Opevněny byly patrně též oba boky hradiště – zejména na J straně probíhá po hraně hřbetu menší boční val o výšce asi 0,5 m, který se připojuje k hlavnímu opevnění. Vnitřní plocha hradiště s osou probíhající ve směru SZZ – JVV má nepravidelně oválný tvar, v její centrální části se nachází malá vrcholová plošinka, jejíž boky se svažují ke hranám hřbetu. Při rozměrech 105 × 50 m je celkový rozsah hradiště asi 0,6 ha. Hradiště u Lázu zmiňuje poprvé v roce 1921 Bedřich Dubský, aniž by jej řadil do určitého časového období. Přes řadu povrchových průzkumů se zde první archeologické nálezy podařilo získat až v letech 1998 – 1999 v rámci menší sondáže na několika místech vnitřní plochy. Získaný soubor zlomků keramiky datuje lokalitu do pozdně halštatského až časně laténského období.