hradiště Budeč

Lokalita se nachází severovýchodně nad obcí Kováry. Zaujímá rozsáhlé, přibližně trojúhelníkové, území mezi zmíněnými Kováry, Zákolany a Mozolínem. Na jihu, východě a severovýchodě se spadá hradiště strmě k údolí Zákolanského potoka a na západě a severozápadě se mírně svažuje k potoku Týneckému. Rozsah hradiště je totožný s rozsahem vymezené kulturní památky. Jižní cíp hradiště zaujímá akropole o rozloze cca 3, 5 ha, obehnaná dosud v terénu patrným valem. při jihozápadní hraně akropole stojí rotunda sv. Petra a Pavla. Kolem ní se zřejmě rozprostíral dvorec. 60 m severovýchodním směrem od rotundy se nachází na ploše cca 12 x 6 m základy jednolodního kostela Panny Marie s půlkruhovým východním ukončením a zřejmě druhotně přistavěnou hranolovou věží. Severně a severozápadně od akropole se nachází rozsáhlé území pravděpodobně tří předhradí.