hrad Skuhrov, zřícenina

Skuhrovský hrad, respektive jeho přibližně obdélníkové předhradí o velikosti cca 60 x 30 m je na severu od okolního terénu odděleno šíjovým, původně až 25 m, nyní pouze 11 m širokým a až 3 m hlubokým příkopem. Ten pokračuje v šíři cca 20 m podél celé západní strany předhradí a v úseku mezi předhradím a hradním jádrem je ukončen valem. Předhradí bylo za severu a západu chráněno parkánem, který zvětšoval plochu předhradí na cca 70 x 31 m. V severovýchodním rohu předhradí pravděpodobně stála hranolová věž, jejíž pozůstatky byly patrné ještě v 19. století, za čelní (severní) obvodovou zdí předhradí jsou patrné zbytky obdélné budovy. Terénní stopy na opačné, tj. na jižní části předhradí jsou zbytkem po orchestřišti, které bylo do sterilní skály vylámáno v r. 1949. Jihovýchodní nároží předhradí bylo odtěženo drobnou těžbou. Předhradí bylo od vlastního hradního jádra odděleno cca 13-18 m širokým, zčásti do skály sekaným příkopem. V hradním jádře o rozměrech 45 x 20-28 m jsou patrné zbytky obvodového zdiva o šíři cca 2,5 m, k němuž byly na jihu a jihovýchodě přiloženy budovy. V rámci archeologického výzkumu, který dokumentoval amatérské vkopy v hradním jádře byl identifikován relikt budovy v jeho severozápadním rohu. Není však jasné, zda byla budova propojena se severní obvodovou hradbou či nikoliv. Hradní jádro bylo chráněno ze západu příkopem a valem, z jihu valem přecházejícím v terénní stupeň. Východní část hradu nebylo nutno vzhledem ke konfiguraci terénu (strmý sráz směrem k Bělé) nijak zvlášť výrazně fortifikovat. Vzhledem ke stávajícímu stavu hradu a bez archeologického výzkumu není možné se jednoznačně vyslovit k existenci bergfritu, nicméně nelze ani potvrdit hypotézy, které považují Skuhrov za hrad s plášťovou zdí. Na vysokém ostrohu, odříznutém od plošiny nad strání pravého boku údolí Bělé zářezem (silnice od Hraštic), západně nad městečkem zbytky středověkého hradu dvoudílné dispozice. Zhruba čtyřhranná plošina býv. předhradí je východně chráněna srázem, na ostatních příkopy : na severu přes 6 metrů hluboký (proti šíji, stoupající ke kostelu, severně stráň příkopu zcela novodobě zasypána a příkop tak zůžen), na SV s výstupkem náběhu pův. mostu (?), na západě doplněný nevysokým valem. předhradí má na severu a zčásti na západě úzkou terasu po parkánu, za ní v čele stopy obdélné budovy, na něž při západním okraji navazuje val po hradbě, se stopami zdiva (tyto i při hraně plošiny na SV). Stopy napříč položeného obdélného objektu i v jižní třetině délky předhradí, v JV části nepravidelně upravené skalisko. Široký, přes čtyři metry hluboký jižní příkop je odděluje od vlastního hradu. Ten je též zhruba čtyřboký, na východě chráněný srázem, na západě příkopem, po němž zbyla na jihu a jihovýchodě již jen terasa. Po obvodu zbytky nejméně 2,5 metru silné hradby, většinou v podobě tarasu z lomového litého zdiva, v severním úseku západní strany dochován ve větším rozsahu i vnější líc. V podobě valových útvarů se stopami zdiva patrny na ploše hradu vnitřní zdi budov přistavěných k jižnímu a východnímu obvodu, v čelní severní části několik nepravidelných jam - pozůstatky recentních narušení.