hrad Rychmberk, zřícenina

Hradní areál je situován na skalnaté ostrožně táhnoucí se ve směru východoseverových-západojihozápad. Ze severovýchodu - tedy jediného přístupného směru - byl hrad chráněn systémem tří mohutných příkopů (šířka příkopů: 10, 16 a 11 m), mezi kterými byly nasypány dva valy. V současné době je patrná pouze část prvního příkopu a za ním následujícího valu (přesněji jeho severozápadní, respektive jihovýchodní koncová část - šířka dochovaných částí valů v koruně číní až 6 m, výška ode dna příkopu až 5 m). Z druhého a třetího příkopu a valu mezi nimi se zachovala jen malá část na jihu, severní část je zničena výstavbou sportovního hřiště. Areál hradu se sestával ze dvou částí - předhradí a vlastního jádra. Zhruba trojúhelníkovité, cca 80 m dlouhé předhradí odděluje od jádra hradu uměle doupravená skalní rozsedlina fungující jako vnitřní příkop. V severní části je patrné pravoúhlé rozšíření - stopy po blíže nedatované prostoře zasekané z východní a jižní strany do skalního bloku. Jádro hradu je velké cca 23 x 12 m a kromě členité plochy koncové části ostrožny zaujímalo i část opyše. Jižní část hradního jádra byla chráněna parkánem. Na něj navazují terénní stupně dosud patrné na opyši. O charakteru vnitřní zástavby jádra nelze nic určitého říci, vzhledem k rozsahu ostrožny nelze předpokládat složitější zástavbu. Neklidný terén nevylučuje jednu až dvě sklepní prostory.